Emmanuel Macron, în România: Prezenţa trupelor franceze este "fundamentală" pentru apărarea Europei

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Prezenţa trupelor franceze în România este "fundamentală", a afirmat preşedintele Emmanuel Macron, marţi seară, în Baza Mihail Kogălniceanu, avertizând că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru întreaga Europă.

"Prin eforturile noastre comune, realizăm un angajament unic, constitutiv pentru credibilitatea noastră şi pentru apărarea noastră. Prin detaşarea atât de rapidă şi de puternică, aţi contribuit la consolidarea parteneriatului, construind ceea ce este îndelungat şi preţios între naţiuni, încrederea. Şi, în special, încrederea în relaţia cu prietenii noştri români şi cu întregul flanc estic al Europei şi Alianţei noastre. În următoarele săptămâni şi luni, vom face totul pentru a stopa efortul rus de război, pentru a-i ajuta pe ucraineni prin furnizarea de armament şi prin continuarea negocierilor. Dar, în mod durabil, trebuie să ne apărăm, să descurajăm, să fim prezenţi. Din acest punct de vedere, sunteţi pionieri, prin această misiune", le-a transmis Emmanuel Macron militarilor francezi cu care s-a întâlnit în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

"În timp ce Rusia invada Ucraina, aţi fost detaşaţi într-un timp-record aici, în România, într-o misiune plină de sens. Reprezentaţi solidaritatea europeană şi securitatea europeană. Pentru angajamentul vostru şi pentru cel al familiilor voastre, naţiunea vă este recunoscătoare", a adăugat preşedintele Franţei, aflat în vizită în România.

"Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României şi ameninţă întregul continent. La frontierele Uniunii noastre Europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi orice agresiune contra Europei, angajamentul forţelor noastre armate este fundamental", a subliniat Macron, prin Twitter.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe Macron, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

 

Potrivit Administrației Prezidențiale, Iohannis va vizita miercuri Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron. După ceremonia primirii oficiale, vor avea loc convorbiri oficiale, o întâlnire cu militarii dislocați în bază și declarații comune de presă.

Preşedintele Emmanuel Macron declara, marţi după-amiază, înaintea vizitei în România, că Franţa este mobilizată pentru protejarea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene.

"Voi ajunge în această seară în România pentru a-i susţine, în numele cetăţenilor, pe militarii francezi detaşaţi acolo de câteva luni. (...) Franţa este prezentă de câteva luni, este mobilizată, în cadrul NATO, pentru a proteja frontierele noastre în estul Uniunii Europene, pentru a evita extinderea războiului care are loc acum în Ucraina", a declarat Emmanul Macron într-un discurs rostit la aeroport, înainte de a pleca spre România.

"Este vorba de un moment istoric şi trăim vremuri istorice", le-a transmis Emmanuel Macron cetăţenilor francezi, în contextul scrutinului legislativ din Franţa, al cărui tur secund este programat duminică.

"Franţa a făcut tot posibilul pentru evitarea războiului din Ucraina. Împreună cu Europa, depunem eforturi pentru evitarea dezordinii. Dezordine geopolitică - este vorba de un război de înaltă intensitate pe continentul nostru, o putere nucleară, dezordine economică, este o dereglare a economiei mondiale, cu o ameninţare pentru lunile următoare, printre altele cu o criză alimentară la sud şi la est de Marea Mediterană, dezordine în viaţa noastră de zi cu zi, întrucât în pofida măsurilor excepţionale aplicate de Guvern, plătiţi deja foarte mult pentru gaz, pentru benzină, pentru utilităţi, iar lunile următoare vor fi dificile", a adăugat Macron, subliniind că alegătorii au de luat o decizie "crucială" în al doilea tur de scrutin parlamentar.

Administraţia Prezidenţială anunța că vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din România şi de a participa cu trupe la acesta.

Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel