Elevii ROMÂNI iau ATITUDINE. Copiii, nevoiţi să se trezească la ora 4 pentru a ajunge la şcoală: „INADMISIBIL!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine că este inadmisibil ca în secolul XXI să existe sate care să nu aibă acces la transport în România. AEC se referă la copiii dintr-o comună care se trezesc la ora 4 şi merg 3 km pe jos să prindă o cursă către şcoală.

Reprezentanţii elevilor din Constanţa arată, într-un comunicat de presă că, pentru a ajunge la şcoala dintr-o comună vecină, zeci de copii din comuna Lipniţa sunt nevoiţi să se trezească zilnic la ora 4 dimineaţa şi să meargă pe jos 3 kilometri pentru a ajunge în staţia de unde sunt preluaţi în jurul orelor 5.45- 5.55, din cauză că există un număr limitat de curse de transport.

Portrivit AEC, vinovat pentru această situaţie ar fi Consiliul Judeţean Constanţa, care nu ar fi încheiat contracte cu transportatorii pentru a nu le plăti compensaţii.

„Astfel, dezinteresul autorităţilor locale determină elevii să se chinuie zilnic stând treji de la ora 4 dimineaţa, urmând ca apoi să stea de la ora 8 până în jur de orele 13-14 la liceu, doar pentru ca apoi să se întoarcă acasă obosiţi. Acest lucru afectează puternic concentrarea lor, dar şi sănătatea. Din păcate, într-o ţară unde accesul liber la educaţie pentru fiecare copil este un principiu existent doar pe hârtie, astfel de situaţii au devenit o normalitate", se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii elevilor mai spun că, de un an şi jumătate, fac demersuri pentru a determina autorităţile să încheie contracte cu transportatorii, dar situaţia nu s-a îmbunătăţit, motiv pentru care AEC a chemat în judecată Consiliul Judeţean Constanţa, procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Constanţa, cu termen în data de 2 octombrie.

„Considerăm ca fiind inadmisibil ca în secolul XXI, într-o societate în continuă dezvoltare, în România să existe încă sate care să nu aibă acces la transport, iar acolo unde el există să se desfăşoare în condiţii sub limita decenţei. Este absolut necesară intervenţia autorităţilor în situaţia transportului, cu atât mai mult cu cât firmele de transport, ţinând cont de interesele lor financiare, nu iau măsuri pentru a asigura un transport accesibil", se mai arată în comunicatul AEC.

Asociaţia elevilor îi cere preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa „să dispună de urgenţă încheierea de contracte de serviciu public cu transportatorii", informează Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel