Elevii, CERERE pentru Viorica Dăncilă: „Reprezintă o BATJOCURĂ!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Federația Elevilor din România cere Guvernului condus de Viorica Dăncilă să oprească șirul de măsuri luate împotriva sistemului de învățământ, precizând că Executivul taie din bugetul Ministerului Educației peste un miliard de lei și pregătește un proiect pentru ca decontarea navetei elevilor să fie plafonată.

„După ce, în luna iunie, Guvernul României a adoptat ordonanță de urgență nr. 51/2019, prin care transportul județean era eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care duce, implicit, la dispariția reducerilor pentru elevi, creșterea prețurilor pentru abonamentele elevilor, dar și la foarte multe localități izolate unde nu vor mai exista autobuze, iar ca urmare elevii vor fi nevoiți să practice cursele la ocazie, Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale, mai pregătește încă două măsuri cu potențialul de a crea și mai multe probleme în sistem", se arată în comunicat, anunță Ziare.com.

Sursă citată menționează că pe dată de 1 august, Ministerul Educației Naționale a publicat pe site-ul web al instituției, în consultare publică, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din LEN ce are că obiect prelungirea HG 863/2016.

 

Este ilegal, spun elevii

 

„Or, acest lucru este ilegal având în vedere că această hotărâre nu poate produce efecte, din următoarele considerente: Hotărârea de Guvern este întemeiată pe art. 84, alin. (3^2) din Legea nr. 1/2011, care instituie pentru abonamentele elevilor tarife maximale pe care transportatorii au fost obligați să le respecte, acestea reprezentând o obligație de serviciu public, prevăzută (teoretic) în contractele pe care transportatorii le încheiau cu consiliile județene.

Totuși, această prevedere derogă de la art. 43, lit. b) din Legea 92/2007 care, la momentul acela, conținea reglementări și pentru transportul județean. Începând cu dată de 28 iunie a.c., transportul județean nu mai face parte din sfera serviciilor publice, acesta fiind eliminat, astfel, din Legea 92/2007.

Ca urmare, articolul din Legea educației care instituia acele tarife maximale nu mai este aplicabil”, a explicat Federația Elevilor din România, care precizează că această reprezintă o nouă tentativă a Ministerului Educației Naționale de a plafona decontarea navetei.

 

„Desconsiderarea totală a educației în România”

 

Reprezentanții elevilor spun că aceste măsuri nu pot să denote decât „desconsiderarea totală a educației în România, o batjocură adusă la adresa beneficiarilor primari ai sistemului de învățământ” și solicită Guvernului să oprească șirul de măsuri luate împotriva sistemului de învățământ.

„Toate acestea nu pot să denote decât desconsiderarea totală a educației în România, o batjocură adusă la adresa beneficiarilor primari ai sistemului de învățământ. Atragem atenția asupra faptului că o parte din bugetul tăiat putea fi folosit în vederea decontării integrale a navetei elevilor, dar constatăm cu dezamăgire că elevii devin, pe zi ce trece, o populație de sacrificiu în România, în favoarea altor interese.

Solicităm Guvernului României să oprească șirul de măsuri luate împotriva elevilor și a sistemului de învățământ și, pe această cale, să oprească tăierea bugetului la educație și adoptarea Hotărârii de Guvern care ar plafona naveta elevilor", se mai arată în comunicat.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel