După decizia CCR privind completurile de 3 judecători, Savonea a luat în vizor instanța supremă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secţia pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanţei supreme şi, probabil, va fi dispus un control al Inspecţiei Judiciare.

„Cred că Secţia pentru judecători are responsabilitate pentru felul în care funcţionează justiţia în România. (...) În data de 3 iulie, CCR a constat existenţa unui conflict de natură juridică constituşională generat de refuzul Înaltei Curţi de a aplica, pe o durată mare de timp a dispozişiilor legale priivind constituirea completelor specializate în materie de corupţie în primă instanţă. Având în vedere implicaţiile deciziei, care va avea drept consecinţă prelungirea duratei procedurilor în materie penală cu toate consecinţele. În calitate de preşedinte al CSM, voi convoca Secţia pentru judecători în vederea analizării responsabilităţii conducerii instanţei supreme. Cel mai probabil, în urma unui control făcut prin Inspecţia Judiciară, cu privire la care Secţia va decide", a declarat Lia Savonea, potrivit Mediafax.

Citește și CCR, decizie BOMBĂ, după sesizarea lui Iordache. Ce se întâmplă cu PROCESELE în derulare

Potrivit şefei CSM, responsabilităţile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curţi.

„Am în vedere că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este situată în vârful ierarhiei instanţelor din România, iar conduita managerială a instanţei supreme trebuie să o raportăm la un nivel de exigenţă şi rigoare ridicate", a mai spus Savonea.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru" şi 4 „împotrivă", din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale.

Prin urmare, magistraţii CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament şi ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel