După ce l-au bombardat zile întregi, rușii plănuiesc "referendum'' pentru independenţă în orașul Kherson

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Un oficial ucrainean de rang înalt din regiunea sudică Kherson, care se află acum sub ocupație rusă, a declarat că rușii fac presiuni asupra consiliului regional pentru a fi de acord cu un referendum privind "independența" zonei față de Ucraina, anunță CNN. 

Serhiy Khlan, un deputat al consiliului regional din Kherson, a declarat că "ocupanții pregătesc un referendum privind crearea Republicii Populare Kherson".

El a spus că deputații locali au fost chemați pentru a fi întrebați dacă sunt pregătiți pentru "cooperare".

"Am refuzat categoric să cooperez cu ei", a spus Khlan. "Crearea Republicii Populare din Kherson va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranță, fără viață și fără viitor".

El i-a îndemnat pe deputați să refuze să coopereze.

După ce separatiștii susținuți de Rusia au preluat în 2014 controlul asupra unor părți din regiunile Luhansk și Donețk, ambele zone au fost declarate republici populare.

Putin acuză forţele ucrainene de ''încălcări flagrante'' ale dreptului umanitar

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat sâmbătă forţele ucrainene de "încălcări flagrante" ale dreptului umanitar, cerându-le omologului său francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz să facă presiune asupra Kievului pentru a pune capăt acestor practici, relatează AFP.

Putin a evocat, în cursul unei convorbiri telefonice cu cei doi lideri occidentali, "asasinate extrajudiciare ale opozanţilor", "luări de ostatici din rândul civililor" şi "utilizarea lor ca scuturi umane", precum şi "desfăşurarea de arme grele în zone rezidenţiale, în apropierea spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

El a acuzat de asemenea "batalioanele naţionaliste" ale ucrainenilor că "perturbează sistematic operaţiunile de salvare şi îi intimidează pe civilii care încearcă să evacueze" zonele de conflict.

"Vladimir Putin i-a îndemnat pe Emmanuel Macron şi Olaf Scholz să influenţeze autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să pună capăt acestor acţiuni criminale", a adăugat Kremlinul.

Cei trei lideri au convenit să rămână în contact, menţionează Kremlinul, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel