Drulă: Cristi Danileț, propunerea USR pentru Curtea Constituțională a României 

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Judecătorul Cristi Dănileț va fi propunerea USR pentru Curtea Constituțională.

Uniunea Salvaţi România anunţă că propunerea sa pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională este Cristi Danileţ.

"Judecătorul Cristi Danileţ este propunerea USR pentru Curtea Constituţională. Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiţia", precizează USR, miercuri seara, pe pagina de Facebook.

Potrivit USR, Curtea Constituţională a României "are nevoie de un judecător liber, independent şi pro-european".

"USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituţională, democraţia, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independenţa Justiţiei este Cristi Danileţ", susţine sursa citată. 

Cristi Dănileț vrea să fie judecător la CCR

 

Judecătorul Cristi Dănileț se arată interesat de un post de judecător la Curtea Constituțională, unde în acest an se vor vacanta trei posturi, după încheierea mandatelor judecătorilor Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru.

Cristi Dănileț recunoaște că, în cazul în care o s-ar propune un post de judecător CCR, nu ar refuza oferta. Asta cu atât mai mult cu cât e „liber de contract”, referindu-se la suspendarea sa din magistratură.

Potrivit Constituției, trei judecători sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor și trei de președintele României.

Potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

„Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aș spune nu dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de contract. O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților.

E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele sunt publicate în publicații științifice prestigioase.

Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea politică, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii. O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților”, a scris Cristi Dănileț pe Facebook.

Amintim că la 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, la începutului lui martie, cererea depusă de judecătorul Cristi Dănileţ în care acesta solicita suspendarea deciziei CSM, în urma căreia a fost suspendat din magistratură, până la judecarea pe fond a deciziei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel