Donald Trump s-a hotărât: taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE şi Mexic, de la 1 august

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump semnează tarifele la nivel mondial
Donald Trump semnează tarifele la nivel mondial

Donald Trump se pare că s-a hotărât într-un final și impune taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE şi Mexic, începând cu 1 august.

Produsele importate din Uniunea Europeană şi Mexic vor avea taxe vamale de 30% de la 1 august, a anunţat preşedintele american Donald Trump sâmbătă, în scrisori postate pe social media, relatează Reuters, dpa şi AFP.

În scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, postată în copie pe reţeaua sa de socializare Truth Social, Trump se plânge de "deficitul comercial pe termen lung, mare şi persistent" pe care SUA îl are cu UE, acuzând blocul Celor 27 de politici comerciale incorecte şi de existenţa unor bariere.

Trump a mai scris în scrisoare că administraţia sa va renunţa taxele vamale mari dacă "Uniunea Europeană, sau ţări din UE, decid să construiască sau să producă în SUA".

Ameninţarea preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% asupra bunurilor importate din UE de la 1 august este o tactică de negociere, au declarat sâmbătă trei oficiali UE pentru Reuters.

Dan O'Brien, de la Institutul de afaceri europene şi internaţionale, a postat pe reţeaua X: "Taxe vamale de 30% asupra bunurilor UE care merg în SUA ar avea un efect semnificativ de distrugere a comerţului. Ameninţarea de a răspunde oricărei retalieri a UE cu o nouă creştere echivalentă în taxele vamele ale SUA reprezintă o mare provocare. Şansele unui conflict economic mai amplu UE-SUA au crescut".

Anterior în cursul acestei săptămâni, Trump a anunţat noi taxe vamale pentru un număr de ţări, între care Japonia, Coreea de Sud, Canada şi Brazilia, precum şi o taxă vamală de 50% pentru produsele din cupru.

Donald Trump a reluat o politică agresivă de impunere a tarifelor vamale

 

În 2025, Donald Trump a reluat o politică economică agresivă, marcând revenirea sa la Casa Albă printr-o serie de anunțuri privind impunerea unor taxe vamale extinse. Pe 1 februarie, a semnat trei ordine executive prin care a instituit tarife de 25% pentru toate importurile din Canada și Mexic (cu o excepție de 10% pentru energia din Canada) și un tarif suplimentar de 10% pentru bunurile provenite din China. Justificarea oficială a fost legată de combaterea imigrației ilegale și a traficului cu fentanyl, invocându-se prerogativele prezidențiale de urgență națională.

La 2 aprilie, într-un discurs pe care l-a numit „Liberation Day”, Trump a anunțat introducerea unei taxe vamale universale de 10% asupra tuturor importurilor. În plus, administrația a instituit tarife reciproce suplimentare, cuprinse între 11% și 50%, aplicate pentru 57 de țări, cu intrare în vigoare începând cu 5 aprilie. Totodată, a introdus un tarif de 25% pentru toate autovehiculele importate, o măsură menită să reducă deficitul comercial al SUA.

Pe 24 martie, Trump a semnat Ordinul Executiv 14245, prin care a impus un tarif de 25% asupra tuturor bunurilor importate din țările care continuă să cumpere petrol din Venezuela. Acest tarif a intrat în vigoare pe 2 aprilie și a fost justificat ca o formă de presiune economică asupra guvernelor care sprijină regimul Maduro.

La începutul lunii iulie, Trump a trimis zeci de scrisori oficiale către diverse state, anunțând majorarea tarifelor pentru bunuri precum produse din Brazilia, Sri Lanka sau Irak, cu cote de până la 50% sau 70%. Noile taxe urmau să intre în vigoare la 1 august, eliminând orice fereastră de negociere. Printre produsele vizate s-au numărat cafeaua, sucul de portocale și cuprul, în special cele provenite din Brazilia, pentru care tariful a fost stabilit la 50%.

Pe 11 iulie, Trump a amenințat cu introducerea unui tarif de 35% pentru toate importurile din Canada care nu fac parte din acordul USMCA. A doua zi, pe 12 iulie, a confirmat oficial impunerea unor tarife de 30% pentru Uniunea Europeană și Mexic, justificând decizia prin criza opioidelor și dezechilibrele comerciale. UE a fost vizată în special pentru politicile sale privind impozitarea giganților digitali americani, în timp ce Mexicul a fost criticat pentru lipsa de colaborare în combaterea traficului de droguri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel