Doi frați români au de primit sute de MILIOANE de EURO din partea statului ROMÂN cu titlul de DESPĂGUBIRE

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Frații Micula au de primit despăgubiri de sute de milioane de euro din partea statului Român. Cei doi au câștigat un important proces în SUA.

Frații Micula, Ioan și Viorel, au dat statul român în judecată, după ce autoritățile de la București au anulat facilităţile fiscale pentru investitorii suedezi. Cei doi au, de altfel dublă cetățenie - română și suedeză. O instanță americană le-a dat câștig de cauză celor doi oameni de afaceri și a decis că statul român are de plătit 331 de milioane de dolari.

Un comunicat al societăţii de avocatură White & Case LLP, care l-a reprezentat pe Ioan Micula, arată că judecătorul Amit P Mehta de la US District Court for the District of Columbia a hotărât, pe 11 septembrie, că deciziile Curţii de Justiţie Europene nu se pot aplica pentru cauze care au debutat înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

"Dacă acest caz ar fi constituit o speță ipotetică la un examen de procedură civilă la facultatea de drept, România ar fi picat examenul. Manevrele procedurale ale României au provocat confuzie, au întârziat nejustificat procesul și, fără îndoială, au majorat cheltuielile reclamanților", a afirmat judecătorul, în motivarea deciziei sale, potrivit profit.ro.

În vară, Guvernul a discutat consecinţele asupra României ce curg din hotărârea Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019 privind litigiul fraţilor Ioan şi Viorel Micula şi companiilor acestora cu statul român, respectiv posibilitatea intrării în default.

Curtea de Arbitraj de la Washington a obligat România în 2013 să îi despăgubească pe cei doi investitori cu 178 milioane de euro pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de o schemă de ajutor prevăzută pentru investitorii străini. În acel moment, fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile statului la Petrom.

Reamintim că, în 2013, Curtea de Arbitraj de la Washington a obligat România la plata unor despăgubiri în valoare de 178 milioane de euro către frații Micula pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de o schemă de ajutor oferită investitorilor străini. În acel moment, fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile statului la Petrom. Ulterior, pe timpul guvernării Ponta 2, s-a încercat compensarea sumei cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le aveau către bugetul de stat, însă manevra s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene, care a considerat măsura un ajutor de stat incompatibil.

Din câte se pare, decizia dată de US District Court for the District of Columbia este definitivă și executoriu, astfel că România este bună de plată: 331 de milioane de dolari vor fi virate în conturile fraților Micula!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel