Din ce în ce mai mulţi oameni din Europa nu îşi pot permite o vacanţă: Românii conduc topul neputinței

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Tot mai mulţi oameni în Europa nu îşi pot permite o vacanţă. În topul celor pentru care concediul a devenit un lux se află România, urmată de Grecia și Lituania.

Potrivit unui studiu al Confederaţiei Sindicatelor Europene (CSE), care a fost publicat pe pagina Confederaţiei Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB), peste 38 de milioane de oameni din Europa nu îşi pot permite un concediu de o săptămână, deşi lucrează.

Criza şi creşterea costurilor pun o presiune suplimentară asupra oamenilor care lucrează şi tot mai mulţi spun că se luptă să o ducă de pe o zi pe alta, iar vacanţa le este şi mai la inaccesibilă, se arată în material.

Din ce în ce mai mulţi oameni din Europa nu îşi pot permite o vacanţă

 

Ponderea populaţiei care nu îşi poate permite o vacanţă a crescut în mai mult de jumătate din ţările UE, iar din 2019, în 11 ţări, a crescut şi procentul lucrătorilor care nu au fonduri pentru o vacanţă de vară, transmite BTA.

Concluziile se bazează pe o analiză a microdatelor Eurostat, care nu sunt disponibile public. Aceasta a fost făcută de Institutul Sindical European - centrul de cercetare independent al CSE.

Numărul total al lucrătorilor care nu îşi pot permite un concediu a fost calculat de institutul sindical pe baza procentelor furnizate de Eurostat, titrează Rador.

Potrivit acestor date, în 2019, 22,4% dintre oamenii care lucrează în Bulgaria nu şi-au permis o vacanţă. În anul următor, numărul lor a crescut la 27,2 la sută sau aproape 840 de mii de bulgari din câmpul muncii.

Românii conduc topul neputinței

 

România, Grecia şi Lituania au cea mai mare pondere a lucrătorilor care nu îşi pot permite o săptămână de vacanţă - 47%, 43% şi, respectiv, 41%.

Este foarte probabil ca această tendinţă să se aprofundeze şi mai mult ca urmare a inflaţiei, ceea ce subliniază nevoia ca lucrătorii din Europa să primească o creştere salarială decentă în această vară, menţionează CSE.

Aceasta cere măsuri urgente pentru depăşirea sărăciei. Uniunea Europeană şi guvernele naţionale trebuie să-i sprijine pe oamenii care lucrează cu măsuri pentru a atenua criza preţurilor la energie şi la alimente şi să ofere sprijin pentru venituri.

România continuă să fie marcată de decalaje de dezvoltare între mediul urban şi cel rural

 

De asemenea, România continuă să fie marcată de decalaje de dezvoltare între mediul urban şi cel rural, în condiţiile în care populaţia ţării este împărţită aproape în mod egal între oraşe şi sate.

Potrivit unui studiu al Asociaţiei "Ambasada sustenabilităţii în România", cel mai mare decalaj, de exemplu, în privinţa şomajului se observă în judeţul Vaslui, unde există un şomer la 125 de locuitori în mediul urban, iar în mediul rural există un şomer la 27 de locuitori. Educaţia este un alt indicator care demonstrează acest decalaj - spune Andreea Ghiocel, coordonator al proiectului.

„Vorbim despre examenul de Bacalaureat 2021, trei judeţe care înregistrează decalaj urban-rural mai mari de 50%; patru judeţe, cu decalaje între 30 şi 50%; 17, cu decalaje între 10 şi 30 - vedeţi că aici, intervalele sunt ceva mai mari, pentru că decalajele sunt şi mai mari faţă de cele de la Evaluarea Naţională. În 2022, aceleaşi trei judeţe, care înregistrează un decalaj mai mare de 50%; nouă judeţe, cu decalaje între 30 şi 50%“, a declarat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel