Deputatul "mitralieră" vrea anchetă pentru autostrăzile din România

Narcis Popa |
Data publicării:

Preşedintele Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, a declarat miercuri că aşteaptă o listă cu contractele atribuite prin licitaţii de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) şi de CFR Infrastructură cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro, astfel încât să ceară Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă pentru verificarea acestora.

Demersul este susţinut şi de vicepreşedintele comisiei, Cătălin Rădulescu, care a afirmat că "licitaţiile sunt puţin trucate".

"Aceste comisii, care se cred independente, evaluează în mod diferit licitaţiile. Pe unii îi controlează ca să găsească şi o virgulă ca să poată să-i elimine, pe alţii nu-i evaluează aproape deloc. Adică sunt nişte licitaţii puţin trucate. Pentru că sunt aceste suspiciuni. (...) Vrem să vedem dacă aceste licitaţii... Au fost licitaţii care s-au dat, adjudecări cu sume de bani fabuloase. Adică s-a dat celui de pe locul doi, cu o sumă fabuloasă, mult mai mare decât a celui de pe locul întâi. Şi atunci, sigur, ridică suspiciuni, de ce cu banii ăia care se dau anumitor companii nu facem alte drumuri? De ce nu s-a adjudecat licitaţia celui care putea să facă această lucrare pe motive, care o să le auziţi după ce facem comisia de anchetă, ilegale. Eliminările unor companii din licitaţii au fost ilegale", a declarat Rădulescu, după o dezbatere pe tema Transporturilor organizată de cele două comisii de resort din Senat şi Camera Deputaţilor.

Bode a spus că aşteaptă date de la ministrul Transporturilor pentru că "ar fi incorect ca o comisie de anchetă parlamentară să cerceteze o chestiune care poate fi judecată în instanţă".

"Am solicitat (ministrului Transporturilor Lucian Şova - n.r.) situaţiile unde au existat contestaţii a căror valoare depăşeşte 50 de milioane de euro. Încă nu am primit această listă. Ar fi incorect ca o comisie de anchetă parlamentară să cerceteze o chestiune care poate fi judecată în instanţă. Am vrea să vedem dacă aceasta este o practică a comisiilor care atribuie aceste contracte şi, dacă domnul ministru are această deschidere faţă de comisia noastră, va pune la dispoziţie toate aceste date şi fiţi convinşi că vom cere Biroului permanent al Camerei să aprobe această comisie de anchetă", a explicat Bode.

Cătălin Rădulescu a mai anunţat că vrea, printr-o iniţiativă legislativă, tragerea la răspundere penală a membrilor comisiilor de evaluare în cazul în care Consiliul National de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSCE) dă dreptate constructorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel