Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, program de sprijinire a educaţiei în limba română

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni demarează un program de sprijinire a educaţiei în limba română, potrivit unui comunicat al acestei instituţii transmis, marţi, AGERPRES.

'Educaţia reprezintă cel mai eficient şi cel mai trainic vector de conservare şi dezvoltare a identităţii naţionale. Însuşirea şi folosirea limbii române, în paralel cu transmiterea elementelor de cultură şi civilizaţie românească, de istorie şi geografie a României, vizează cel mai important segment al comunităţii româneşti din afara graniţelor, tânăra generaţie. Aceasta deţine cel mai important rol în perpetuarea şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la identitatea românească', au transmis reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Pentru anul în curs Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a stabilit Educaţia ca domeniu prioritar de intervenţie şi lansează Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pentru Programul Sprijinirea educaţiei în limba română, structurat pe două linii: asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi educative în limba română; asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara graniţelor, care au încheiat acorduri de parteneriat cu unităţile de învăţământ publice cu predare în limba română din afara graniţelor pentru dotarea claselor.

Condiţiile de acordare, utilizare şi decontare a sprijinului financiar sub formă de grant pot fi consultate pe site-ul Departamentului, secţiunea Finanţări. 

 

Vezi și:

Ciucă: Cea mai mare temere, faptul că tinerii care studiază în străinătate nu vor reveni acasă

 

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, miercuri, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, importanţa întoarcerii în ţară a tinerilor care studiază în unităţi de învăţământ din străinătate.

"Suntem cât se poate de mândri de rezultatele dumneavoastră. Prin efortul personal, prin dedicare, prin nivel de ambiţie, aţi ajuns să studiaţi în cele mai de prestigiu instituţii de învăţământ din lume şi vă rog să faceţi în aşa fel încât acolo, o perioadă scurtă de timp, să vă gândiţi la ţară, să vă gândiţi că oricând avem nevoie de tot ceea ce poate să însemne contribuţia şi viziunea dumneavoastră, pentru ca într-adevăr împreună să dezvoltăm România. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes în tot ceea ce faceţi şi în tot ceea ce vă propuneţi! Şi sper ca, prin fapte şi prin realităţi, să diminuăm acea temere că tinerii români care studiază afară nu vor reveni acasă. Asta este temerea noastră cea mai mare. Ne dorim foarte mult să vă întoarceţi acasă şi să punem umărul împreună la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea proiectului de ţară", a transmis Ciucă.

El a evidenţiat rezultatele pe care elevii români le-au obţinut în această vară la concursurile şi olimpiadele la care au participat.

Potrivit premierului, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au fost identificate şi vor fi implementate măsuri prin care să fie recunoscut nivelul "excepţional" pe care tinerii din România au reuşit să-l demonstreze.

"Pe de-o parte, ne bucurăm foarte mult şi suntem mândri de reuşita dumneavoastră. Pe de altă parte, avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă, pentru că, oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm proiecte, să punem în practică programe, toate acestea au o coerenţă şi un final doar prin oameni. Oameni care atunci când avem nevoie de ei, din păcate, câteodată trebuie să-i căutăm, nu i-aş zice ca acul, că încă avem oameni în ţară, dar trebuie să-i căutăm destul de bine, pentru a putea să ne atingem nivelul de ambiţie şi să facem în aşa fel încât să reuşim să dezvoltăm şi noi, să atingem standarde aşa cum dumneavoastră le întâlniţi astăzi în universităţile unde vă desfăşuraţi activitatea. Toate aceste chestiuni sunt legate de un parcurs, aşa cum spuneam, asumat, prin care ne dorim să dezvoltăm România. România se dezvoltă pentru oameni şi prin oameni", a afirmat Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel