De ce îți amorțesc brațele când dormi și cum să scapi de această senzație rapid

Alexandra Curtache |
Data publicării:
De ce îți amorțesc brațele când dormi și cum să scapi de această senzație rapid / Foto: Unsplash
De ce îți amorțesc brațele când dormi și cum să scapi de această senzație rapid / Foto: Unsplash

Cei mai mulți dintre noi s-au trezit în mijlocul nopții, doar pentru a realiza că brațul sau mâna lor a amorțit sau a "adormit". Uneori, simțim și o senzație de înțepătură, ca și cum niște "ace" ne străpung pielea. Termenul medical pentru acest lucru este parestezie. Află de ce se întâmplă acest lucru și dacă este ceva ce ar trebui să te îngrijoreze.

Dorim să vă ajutăm să aveți un somn bun, oferindu-vă informații despre această afecțiune și împărtășind sfaturi despre cum să evitați acele enervante din timpul somnului. Citiți până la sfârșit pentru a afla când amorțeala poate fi considerată un simptom medical grav.

Institutul Național de Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) spune că parestezia poate apărea în diferite părți ale corpului. Ea apare fără avertisment și este declanșată în mod normal de o presiune susținută asupra nervilor.

Parestezia este, în general, inofensivă atunci când este trecătoare, dar ar putea fi un simptom al unei boli atunci când este experimentată frecvent. Iată care sunt cauzele posibile ale paresteziei:

 

1. Poziția de dormit

 

Dormitul pe burtă cu mâinile sub corp, culcat pe spate cu mâinile sub cap sau ațipitul pe o parte și răsucirea brațului sunt poziții de somn proaste care pot provoca o presiune prelungită asupra nervilor. Acestea duc la o întrerupere a fluxului sanguin, iar sistemul nostru nervos reacționează cu o senzație de furnicături.

 

2. Nervul este comprimat

 

Nervul cubital se întinde de la umăr până la cot și este responsabil pentru furnizarea de senzații la mâinile noastre. Durerea la încheietura mâinii, o strângere slabă și amorțeală în mână sunt posibile simptome ale unui nerv cubital ciupit sau comprimat. Durerea dispare de obicei de la sine, dar dacă durează mai mult de 2 zile, este timpul să consultați un medic.

 

3. Deficiența de vitamina B12

 

Vitamina B12 - care se găsește în mod natural în carne, pește, carne de pasăre și produse lactate - ne menține nervii și celulele sanguine sănătoase. Lipsa vitaminei B12 în organism poate cauza probleme nervoase, care se pot manifesta printr-o senzație de scădere sau furnicături.

 

4. Stresul și anxietatea

 

Atunci când suntem anxioși sau stresați, corpul nostru activează răspunsul de luptă sau de fugă, în care hormonii de stres sunt eliberați în locuri vizate, pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a face față amenințării percepute. Această reacție fiziologică implică redirecționarea fluxului sanguin în alte părți ale corpului care sunt mai vitale pentru supraviețuirea noastră. Scăderea circulației în anumite zone provoacă senzația de înțepături și ace.

Stresul poate provoca, de asemenea, tensiune în mușchii noștri, ceea ce poate duce la dureri de furnicături.

 

5. Condiții medicale subiacente

 

Parestezia cronică poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni medicale care afectează sistemul nervos al organismului. Dacă amorțeala este însoțită de slăbiciune musculară sau de alte simptome, cel mai bine este să vă adresați imediat medicului sau furnizorului de servicii medicale.

 

Cum să evitați sau să minimizați amorțeala din braț pe timpul somnului

 

Treziți-vă brațul. Senzația brațului revine de obicei imediat ce presiunea este îndepărtată, dar scuturarea mâinii poate ajuta la creșterea fluxului sanguin.

De asemenea, vă puteți întinde brațele în sus, vă puteți legăna capul dintr-o parte în alta și puteți mișca umerii în sus și în jos pentru a elibera tensiunea din gât și a slăbi nervii.

 

Îmbunătățiți-vă poziția de somn. Poziționați corect brațele și mâinile și evitați să le pliați sub corp. Încercați să mențineți încheieturile mâinilor drepte pentru a asigura o circulație sanguină lină. Dormiți cu brațele pe lângă corp, mai degrabă decât ridicate deasupra capului, pentru a evita tăierea circulației sângelui spre mâini.

Evitați poziția fetală, deoarece brațele și coatele îndoite pot exercita presiune asupra nervilor.

Folosiți o brățară pentru încheietura mâinii sau un prosop în timp ce dormiți.

Atelajele sau bretelele ajută la menținerea încheieturilor drepte, astfel încât nu va trebui să vă faceți griji cu privire la îndoirea lor în timpul somnului. Puteți, de asemenea, să înfășurați un prosop în jurul cotului și să-l fixați cu un bandaj, pentru a preveni îndoirea acestuia.

 

Adoptați un stil de viață sănătos. Exercițiile fizice regulate ne îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară generală și ne ajută la circulația sângelui. Obiceiurile alimentare bune ne pot ajuta, de asemenea, să evităm deficiențele de vitamine, și să minimizăm durerile nervoase.

 

Căutați tratament pentru problemele medicale

 

În cazul simptomelor severe sau cronice, consultați-vă medicul pentru a confirma dacă amorțeala sau senzația de înțepătură este cauzată de o afecțiune medicală existentă și pentru a discuta despre tratamentul sau medicația adecvată.

Fiți atenți la semnele de avertizare care necesită atenție imediată. Amorțeala bruscă poate fi, de asemenea, un semn al unui accident vascular cerebral, așa că, dacă parestezii sunt însoțite de amețeli, paralizie, dificultăți de vorbire, pierderea echilibrului și o durere de cap severă, solicitați ajutor de urgență.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că acest articol are doar un scop informativ. Pentru a obține sfaturi profesionale sau un diagnostic, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.

Cu ce alte probleme legate de somn v-ați confruntat? Spuneți-ne în comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel