Cumpărate de România din Norvegia, primele trei aeronave F-16 au aterizat la Baza Aeriană de la Borcea

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cumpărate de România din Norvegia, primele trei aeronave F-16 au aterizat la Baza Aeriană de la Borcea
Cumpărate de România din Norvegia, primele trei aeronave F-16 au aterizat la Baza Aeriană de la Borcea

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, miercuri, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea, transmite MApN.

Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional sau NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, arată sursa citată.

Generalul de brigadă Valeriu Roşu, locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, a apreciat că această completare a înzestrării Forţelor Aeriene Române cu escadrilele a doua şi a treia de aeronave F-16 va întări şi mai mult parteneriatele internaţionale, "devenind un model de colaborare şi solidaritate între Aliaţi, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune".

"Guvernul norvegian apreciază importanţa acestui program pentru România şi rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacităţi în anii următori", a spus Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian.

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

 

Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel