Cum să faci mălai dulce, prăjitura tradițională din Ardeal care te cucerește pe loc

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Cum să faci mălai dulce, prăjitura tradițională din Ardeal care te cucerește pe loc
Cum să faci mălai dulce, prăjitura tradițională din Ardeal care te cucerește pe loc

Mălai dulce este o prăjitură tradițională din Ardeal sau din Moldova care cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei. Este un desert care se face cu ingrediente ieftine, un dulce cu care bunicile noastre ne răsfățau în timpul vacanței de vară.

Dacă nu ai chef să prepari ceva prea sofisticat, rețeta de mălai dulce te va cuceri prin simplitatea sa. Această prăjitură cu mălai se prepară foarte ușor, așa că nu ai nevoie de multă pricepere în bucătărie.

Iată cum se face!

Ingrediente

 

- 150 grame mălai extra

- 50 grame griș

- 3 ouă mari

- 450 grame iaurt foarte gras

- 50 ml lapte

- 100 ml ulei

- 2 lingurițe de praf de copt

- 2 plicuri de zahăr vanilat

- 150 grame de zahăr tos

Cum să faci mălai dulce

 

Se ia un castron mare și se amestecă cu grijă mălaiul, grișul și praful de copt. Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un bol, punem gălbenușurile, zahărul tos și iaurtul, apoi amestecăm ingredientele cu ajutorul unui mixer. Treptat, se adaugă în compoziție uleiul și laptele.

După ce s-au omogenizat ingredientele, se lasă la oparte mixerul și se continuă cu un tel. Se încorporează compoziția obținută din mălai, griș și praftul de copt. Se amestecă foarte bine până când ingredientele uscate s-au unit perfect cu cele umede într-o compoziție fină.

Albușurile se bat spumă într-un vas separat, iar apoi se încorporează în compoziția de mai sus. Încorporarea spumei se face cu atenție, treptat, astfel încât aluatul să aibă o textură aerată.

Cum se coace prăjitura cu mălai

 

După ce am încorporat și spuma de albușuri, trebuie să coacem mălaiul dulce. Luăm o tavă încăpătoare și o tapetăm cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția în ea, având grijă ca aceasta să se așeze în mod uniform în tavă.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Durata de coacere este de aproximativ 40 de minute. Putem verifica dacă prăjitura mălai dulce este bine coaptă cu ajutorul unei scobitori.

Se lasă tava la răcit timp de câteva minute, iar apoi se poate orna.

Îl poți servi în variantă clasică, simplă, sau îi poți adăuga o notă mai modernă, punând lângă feliile de mălai dulce și un topping de ciocolată, un sos de zmeură sau poate smântână dulce

Mălaiul dulce se mai poate orna cu zahăr pudră, fructe, topping-uri sau diverse sosuri. În unele zone din Transilvania, mălaiul dulce se servește cu dulceață de casă și smântână proaspătă.

Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut rețeta, poți încerca și o altă prăjitură tradițională: Cornulețele bunicii, fragede și delicioase.  

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
    
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel