Cum să faci Caponata, preparatul tradițional din Sicilia care uimește pe oricine îl încearcă pentru prima oară

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Cum să faci Caponata, o rețetă tradițională din Sicilia
Cum să faci Caponata, o rețetă tradițională din Sicilia

Caponata este un fel de mâncare siciliană gustoasă, cu aromă dulce acrișoara. Se prepară cu legume, în special vinete, și se servește ca aperitiv sau ca garnitură la preparatul principal. 

Caponata este unul dintre cele mai tipice și tradiționale feluri de mâncare din bucătăria siciliană și poate fi servit ca aperitiv sau ca o garnitură bogată și consistentă. În farfurie descoperim o mulțime de cuburi de vinete prăjite învelite într-un sos de roșii proaspete îmbogățit cu țelină și ceapă. Inevitabil este usturoiul, un element cheie în multe rețete de pe celebra insulă.

La fel de importante sunt caperele, măslinele și stafidele autohtone. Acesta din urmă, împreună cu dressingul final cu oțet, dă o aromă dulce-acrișoară mâncării care o caracterizează și o face de neuitat.

Pregătirea unei caponata excelente acasă nu este dificilă, dar cu siguranță necesită puțin timp. Însă nu vă faceți griji, cu ajutorul rețetei noastre pe pași o veți face numaidecât. 

Hai să descoperim împreună această rețetă tradițională, originară din cultura siciliană.

Ingrediente  

 

- vinete 900 g

- 150 g tulpini de țelină

- 2 căței usturoi

- 1 ceapă (aproximativ 80 g curățată)

- 1 kg roșii țuguiate sau cherry

- 2 linguri de stafide

- 2 linguri de capere spălate

- 20 măsline verzi fără sâmburi

- busuioc

- sare și piper după gust

- ulei de măsline extravirgin, după gust

- ulei de floarea-soarelui, după gust

- 1 ½ linguri de oțet

- 1 lingură zahăr 

Mod de preparare

 

Pasul 1

Se spală vinetele, se curăță și se taie în bucăți de dimensiuni egale. Se pun într-o strecurătoare, se sărează, se acoperă cu o farfurie și se lasă să se odihnească timp de 1 oră, ca să-și piardă amărăciunea. Între timp se pregătesc legumele pentru sos: se spală roșiile, se taie în cruce și se scufundă în apă clocotită timp de 3 minute. Se răcesc sub jet de apă, apoi se decojesc și se dau printr-o moară răzătoare cu găuri mari.

Pasul 2

Ceapa se taie felii și se rumenește timp de 5 minute într-o cratiță împreună cu usturoiul și 2 linguri generoase de ulei de măsline extravirgin. Se adaugă roșiile, se condimentează cu sare, se amestecă și se gătește la foc mare timp de 10 minute. Între timp, se taie tulpinile de țelină și se scufundă în apă clocotită timp de 2 minute pentru a elimina orice gust amar, apoi se scurge. Acum adăugați țelina în sos și continuați să gătiți pentru încă 20 de minute.

Vezi și: Chifteluțe de vinete umplute cu mozzarella. Cine are nevoie de carne când poți face minunăția asta?

Pasul 3

Se iau vinetele, se usucă cu un prosop de bucătărie și se prăjesc timp de 4 minute în mult ulei de floarea-soarelui. Scurgeți-le pe niște prosoape de hârtie. Adăugați în sos caperele, stafidele, măslinele tăiate în două, vinetele și busuiocul: amestecați și gătiți caponata timp de încă 15 minute.

Pasul 4

Se oprește focul, se îndepărtează usturoiul și, în final, se adaugă zahărul și oțetul: se amestecă și se lasă să se odihnească cel puțin 1 oră înainte de a se savura.

Poftă bună!

Sfaturi pentru a obține cel mai bun preparat

 

Caponata de vinete poate fi păstrată la frigider timp de 5 zile, bine închisă într-un recipient etanș. De asemenea, acest preparat se poate congela.

Caponata siciliană are cel mai bun gust a doua zi, așa că pregătiți-o din timp. Folosiți legume proaspete și roșii coapte la soare, suculente și parfumate. Ultimul pas este esențial pentru a obține adevărata aromă originală a caponata, așa cum se mănâncă în Sicilia. Acel gust dulce-acrișor nu trebuie omis, fiind cel care conferă originalitate preparatului

Puteți accelera procesul de gătire folosind roșii decojite sau piure de roșii în loc să le preparați dumneavoastră din roșii proaspete.

Se pot adăuga nuci de pin prăjite la tigaie, după gust.

O variantă a caponata, în funcție de locul unde este preparată, este adăugarea altor legume, cum ar fi dovlecei și/sau ardei.

Dacă vreți să preparați o versiune mai ușoară de caponata, în ciuda faptului că nu este tradițională, puteți să nu prăjiți vinetele în prealabil, ci doar să le căliți la tigaie într-un strop de ulei timp de 5 minute.

Descoperă și: Ai peste 30 de ani? NU te mai atinge niciodată de aceste alimente

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel