Cum a luat naștere Războiul Rece: Analiștii au explicat ce asemănări există între Războiul Rece și Războiul Rusiei asupra Ucrainei

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Războiul Rece încă afectează geopolitica modernă. NATO încă deține putere politică și a crescut până la a include 30 de state membre. Alianța se întinde acum până la granițele Rusiei și include foste state sovietice și membri ai Pactului de la Varșovia, precum Polonia și statele baltice. Începând cu anii 1990, Rusia a văzut expansiunea spre est a NATO ca pe o amenințare la adresa securității sale.

Războiul Rece a durat aproape o jumătate de secol. Iată o privire asupra motivelor pentru care a început, a modului în care a escaladat, a moștenirii pe care o lasă astăzi și de ce unii analiști cred că un alt Război Rece este deja în desfășurare, conform National Geographic.

 

De ce se numește Războiul Rece

 

Termenul de "război rece" exista încă din anii 1930, când în Franța se folosea termenul de guerre froide pentru a descrie relațiile tot mai tensionate dintre țările europene. În 1945, la scurt timp după ce Statele Unite au aruncat bomba atomică asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, scriitorul britanic George Orwell a folosit termenul într-un eseu în care a explorat ce a însemnat bomba atomică pentru relațiile internaționale.

Bombele atomice au ucis peste 100.000 de cetățeni japonezi, dezvăluind o putere distructivă atât de terifiantă încât Orwell a prezis că aceasta va descuraja războiul deschis între marile puteri, creând în schimb "un stat care era în același timp de necucerit și într-o stare permanentă de "război rece" cu vecinii săi".

Predicția lui Orwell despre o "pace care nu este pace" s-a adeverit, pe măsură ce semințele neîncrederii între foștii aliați au crescut.

 

Cum a început Războiul Rece

 

U.R.S.S.S. a suportat cel mai mare număr de victime militare și civile în război - aproximativ 24 de milioane - în timp ce a eliberat zone imense din Europa de Est de sub controlul nazist. Liderul sovietic Iosif Stalin era nemulțumit de împărțirea postbelică a Europei, care, în opinia sa, nu reflecta în mod corect contribuția națiunii sale.

În SUA, diplomatul George Kennan a subliniat neîncrederea tot mai mare a Uniunii Sovietice în "Telegrama lungă" din 1946, așa cum este cunoscută acum. Kennan a avertizat că U.R.S.S.S. era ilogică și nesigură și că nu va coopera cu Occidentul pe termen lung. Ca răspuns, Washingtonul a început să urmărească o politică de "reținere" pentru a preveni răspândirea ideologiei și influenței sovietice.

În curând, SUA au avut ocazia de a-și flexibiliza noua politică. În 1947, Marea Britanie a anunțat că va retrage ajutorul din Grecia și Turcia, care se luptau cu revoltele comuniste. Președintele Harry Truman a profitat de ocazie pentru a cere Congresului fonduri pentru a ajuta ambele țări, stabilind ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Doctrina Truman - principiul conform căruia SUA ar trebui să sprijine țările sau popoarele amenințate de forțele sovietice sau de insurecția comunistă. Stalin a văzut această mișcare ca fiind lovitura de început a unui război din umbră.

Termenul "Război Rece" a devenit o prescurtare pentru a descrie lupta ideologică dintre capitalismul din Vest și comunismul din Est.  Jurnalistul american Walter Lippmann a popularizat termenul într-o serie de articole în 1947, pe măsură ce națiunile își alegeau taberele în această confruntare.

 

De ce a fost creat NATO

 

Statele Unite nu erau singurele care se îngrijorau în legătură cu presiunea lui Stalin de a extinde influența sovietică spre vest și de a aduce alte state sub dominație comunistă. În 1948, U.R.S.S. a susținut o lovitură de stat comunistă în Cehoslovacia și a lansat o blocadă a Berlinului de Vest, care fusese împărțit în zone de ocupație controlate de comuniști în est și de capitaliști în vest.

Pentru a demonstra un front unit, SUA și aliații săi au format o alianță transatlantică de apărare reciprocă cunoscută sub numele de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sau NATO. La 4 aprilie 1949, SUA, Canada, Belgia, Belgia, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia și Marea Britanie au semnat un tratat prin care au convenit că "un atac armat împotriva unuia sau mai multor... va fi considerat un atac împotriva tuturor". 

U.R.S.S.S. a răspuns prin crearea unei alianțe defensive proprii. Semnat în 1955, Pactul de la Varșovia a inclus Uniunea Sovietică și șapte state satelit, inclusiv Polonia și Germania de Est, consolidând bariera ideologică și militară dintre Europa de Est și Europa de Vest, pe care Winston Churchill o numise "Cortina de Fier" într-un discurs din 1946.

 

Cum altfel s-a desfășurat Războiul Rece

 

De-a lungul a peste patru decenii de Război Rece, SUA și Uniunea Sovietică au purtat mai multe războaie prin procură pe tot globul. În Războiul din Coreea, în Războiul din Vietnam și în alte conflicte armate, superputerile au finanțat taberele adverse sau au luptat direct împotriva milițiilor comuniste sau capitaliste. Ambele părți au finanțat revoluții, insurecții și asasinate politice în America Latină, Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

De asemenea, SUA și Uniunea Sovietică s-au luptat pentru a-și demonstra dominația tehnologică într-o cursă spațială care a durat 20 de ani. Uniunea Sovietică a obținut primul loc cu lansarea în 1957 a Sputnik-1, primul satelit artificial, în timp ce SUA a fost prima care a trimis un om pe Lună în 1969. Abia la mijlocul anilor 1970 cele două națiuni au început să coopereze în misiuni comune.

 

Cum s-a încheiat Războiul Rece

 

Până la mijlocul anilor 1980, viața din spatele Cortinei de Fier s-a schimbat. Revolte democratice se manifestau în națiunile din blocul sovietic, iar U.R.S.S.S. însăși se lupta cu haosul economic și politic. SUA și URSS au creat o relație mai deschisă, ajungând chiar să încheie un tratat nuclear în 1987, care a eliminat o clasă de rachete lansate de la sol deosebit de periculoase din arsenalele celor două țări.

Până în 1991, Uniunea Sovietică a pierdut cea mai mare parte a blocului său în urma revoluțiilor democratice, iar Pactul de la Varșovia a fost dizolvat în mod oficial. Mihail Gorbaciov, ultimul lider al U.R.S.S.S., și-a deschis țara către Occident și a instituit reforme economice care au subminat instituțiile care se bazau pe bunuri naționalizate. În decembrie 1991, U.R.S.S. a fost dizolvată în națiuni separate.

 

Ce asemănări există între Războiul Rece și Războiul Rusiei asupra Ucrainei

 

U.R.S.S. a dispărut, iar arsenalele nucleare au scăzut dramatic datorită tratatelor de neproliferare încheiate între Washington și Moscova în anii '80 și '90. În ultimele decenii, SUA și Rusia au cooperat într-o serie de probleme globale, inclusiv în Afganistan și în războiul împotriva terorismului.

Dar Războiul Rece încă afectează geopolitica modernă. Ambele națiuni au încă interese geopolitice divergente, bugete de apărare mari și baze militare internaționale. NATO încă deține putere politică și a crescut până la a include 30 de state membre. Alianța se întinde acum până la granițele Rusiei și include foste state sovietice și membri ai Pactului de la Varșovia, precum Polonia și statele baltice. Începând cu anii 1990, Rusia a văzut expansiunea spre est a NATO ca pe o amenințare la adresa securității sale.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au atins un nou punct culminant în urma invaziei rusești din 2022 din februarie a Ucrainei, care solicitase în 2008 să facă primii pași pentru aderarea la NATO, înainte ca un nou președinte să renunțe la acest plan doi ani mai târziu. Unii comentatori au comparat criza actuală cu începuturile unui nou Război Rece.

Este deja în desfășurare un Război Rece al secolului XXI? Rămâne de văzut. Deși istoricii spun că deciziile de la Potsdam au pregătit terenul pentru o lungă rivalitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, s-ar putea să nu recunoaștem începuturile unui nou Război Rece până când acesta nu va fi vizibil în oglinda retrovizoare a istoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel