EXCLUSIV  Cu harta în mână și fără cozi la Luvru sau Vatican. Cum se călătorea acum 30 de ani, până la "invazia" milioanelor de turiști asiatici - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Turiștii asiatici au schimbat modul în care călătorim (Foto: Freepik)
Turiștii asiatici au schimbat modul în care călătorim (Foto: Freepik)

Cezar Dumitru, românul care a călătorit în aproape 150 de țări, a explicat cum s-a schimbat turismul pe planetă în ultimii 30 de ani. 

Cezar Dumitru, omul din spatele blogului Imperator Travel, a povestit, în emisiunea Departe de România, cum se călătorea acum 30 de ani, în comparație cu ziua de azi. 

"Ce s-a schimbat în lume în acești 30 de ani? Din punct de vedere al turismului?", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.

"Din punct de vedere al turismului, a călători a devenit mult mai democratic, datorită apariției companiilor aeriene low-cost care acum operează în întreaga lume. Este mult mai ușor și mult mai ieftin să călătorești. De asemenea, veniturile la nivel global au crescut enorm. Față de 1991, China a scos un miliard de oameni din foamete. Și i-a trimis și în călătorii. Din cei 1 miliard, 750 de milioane au acum posibilitatea să meargă în cel puțin o vacanță. Când am fost prima oară în Thailanda, în 2003, erau doar turiști albi. 

Din când în când, vedeai câteva grupuri de japonezi, dar aceștia erau printre puținii asiatici care își permiteau să călătorească. În schimb, când am fost ultima oară în Thailanda, în 2019, înainte de pandemie, dacă mai vedeai câte un turist alb, era o excepție într-o mare de turiști asiatici.

Ne recunoșteam imediat între noi. Ne și pupam. Numărul total de turiști a rămas constant, dar numărul turiștilor chinezi a crescut dramatic - de la câteva mii acum 30 de ani, la zeci de milioane astăzi", spune Cezar Dumitru. 

Fără cozi la Luvru și cu harta în mână

 

El spune că birourile de turism erau de mare ajutor, iar cozile pe care le vedem astăzi la cele mai importante obiective turistice, nu existau.

"Pe lângă creșterea veniturilor la nivel global, în multe țări nedezvoltate acum 30 de ani, prețurile pentru transport au scăzut radical, iar accesul la informație s-a îmbunătățit considerabil. Acum, dacă pleci undeva, ai la dispoziție mult mai multe informații decât aveai în 1991.

Acum... stau să mă gândesc. Eu când am plecat în Olanda, în 1991, chiar dacă aș fi plecat pe planeta Marte, aș fi știut mult mai multe despre planeta Marte decât știam despre Olanda.

Eu cum călătoream în Occident, exista un sistem foarte bine pus la punct de birouri de turism. De cele mai multe ori, în 90% din cazuri erau în gară. Am călătorit foarte mult cu trenul, există și acum un abonament de tren care se cheamă Interrail, care îți dădea libertate de mișcare în toată Europa. Luam am acest Interrail și mergeam. Auzisem de niște orașe, dar habar n-am aveam exact.

La Paris că știam de Turnul Eiffel, de Luvru, de Champs-Élysées, poate și din România. Până la urmă, da, uite, de exemplu, mă duceam la Aachen, că era primul oraș german de unde eram student la master. Habar n-aveam nimic. Ajungeam, dar auzisem, știam că e un oraș frumos, mă duceam, luam trenul, mă dădeam jos în gară și mă duceam la biroul de informații turistice. Ei îmi dădeau broșuri și îmi făceau niște recomandări. Dacă voiam, chiar îmi rezervau un hotel, că pe atunci nu era așa ușor să-ți rezervi un hotel.

Și cu broșurile în mână, mă duceam și vedeam: trebuie să vezi domul, trebuie să vezi piața centrală, vezi că e muzeul ziarelor, vezi că e muzeul nu știu care și așa mai departe.

Când intram la Luvru, nu era nimeni. Sau la Alhambra din Granada, nu erau grupuri de americani, poate, dar de obicei, grupurile aveau intrări separate. Când am intrat prima oară la Muzeul Vaticanului, eram în plină vară, gen august, sezon de mega-vârf. Acum nu știu, cred că trebuie să-ți rezervi cu doi ani înainte. Dar nu cred că am stat la coadă mai mult de 10 oameni", mai povestește el.

Urmărește emisiunea integrală:

Youtube video image
 

Cunoscut în mediul online ca Imperator, Cezar a început să călătorească imediat după Revoluție și de atunci nu s-a mai oprit. Astăzi își consemnează aventurile pe blogul său, care conține o mulțime de informații utile. 

Am vorbit despre vacanțe, despre turismul de masă, despre țări în care e foarte greu să intri, dar și despre cât de puternic este pașaportul românesc atunci când vrei să vezi lumea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel