Criză Ucraina. Iohannis, anunț pentru români după ședința CSAT: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele României, Klaus Iohannis, susține miercuri, 26 ianuarie 2022, ora 15:30, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după reuniunea CSAT.

Astăzi a avut loc ședința CSAT, în contextul crizei din Ucraina. Pe ordinea de zi a ședinței au fost două puncte importante:

* Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO

* Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Știri Diaspora prezintă live declarațiile președintelui.

 

„Am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate care să ne permit o consolidare a rezilienței României.

Am făcut o analiză completă, inclusiv din punctul de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și al migrației necontrolate. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil.

România are peste 600km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil.

Actuala criză nu e doar despre Ucraina, despre securitatea regională la Marea Neagră și nici despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic. Este important să dăm dovadă de unitate și solidaritate.

Avem un dialog permanent, dens și substanțial, la toate nivelurile în cadrul NATO, UE, OSCE și cu SUA.

Consolidarea masivă a prezenței militare a Rusiei în regiunea Mării Negre afectează securitatea internațională. Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei. Acțiunile recente ale Rusiei, prin propunerile din decembrie, încearcă să modifice inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate.

Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice – cum am văzut în Ucraina – până la utilizarea energiei în scop politic sau folosirea dezinformării și propagandei.

Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și e important ca acesta să continue.

Discuțiile recente cu Rusia au permis prezentarea detaliată a abordării NATO, insistând asupra obiectivului al dez-escaladării. Am transmis fără echivoc Rusiei îngrijorările aliate.

lături de aliații noștri am transmis și continuăm să transmitem mesajul nostru clar pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, dar și a celorlalți parteneri estici.

Trebuie, însă, să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue dialogul.

NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare care să-i permite să-și îndeplinească obiectivele strict defensive pentru care Alianța a fost creată.

Măsurile luate de NATO până în prezent reprezintă un răspuns eminamente defensiv la provocările de securitate din regiune.

Salut mesajele clare transmise inclusiv public de către președintele SUA, Joe Biden, și de către președintele Emmanuel Macron, cu privire la disponibilitatea SUA și a Franței de a spori prezența în țara noastră. Sunt rezultatul eforturilor pe care eu personal și membri ai Guvernului le-am depus în ultima perioadă.

Sancțiunile vor avea costuri masive pentru Federația Rusă, dacă aceasta va iniția o invazie împotriva Ucrainei.

Am decis în ședința CSAT o serie de măsuri importante, din care voi da doar câteva exemple:

- Vom continua demersurile concrete pentru creșterea prezenței NATO în România.

- Guvernul României vor continua planificarea la nivel interinstituțional pentru posibilele intrări de refugiați pe teritoriul nostru și pentru a fi pregătiți să gestionăm viitoarele crize. 

- Vor fi urgentate procedurile de revizuire a legilor legate de securitatea națională din Strategia națională de apărare.

- Șeful Statului Major a prezentat un plan de măsuri care vine în continuarea planurilor deja existente și care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României în orice scenariu.

România, ca membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean să se teamă. Îi asigur pe cetățenii români că suntem angajați, cu aliații noștri, să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai bune măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor“, a transmis șeful statului.

 

 

Știre în curs de actualizre.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel