Criză pe piața imobiliară din Spania: vânzările s-au prăbușit, prețurile au crescut. Cât a ajuns să coste o casă 

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
O stradă din Madrid, pe care clienții nu se mai înghesuie să cumpere locuințe
O stradă din Madrid, pe care clienții nu se mai înghesuie să cumpere locuințe

Piața imobiliară din Spania traversează un moment dificil, în contextul în care vânzările au scăzut de la un an la altul, dar prețurile au crescut. Totul, pe fondul creșterii dobânzilor la creditele ipotecare. 

Vânzarea de locuințe în Spania a scăzut cu 20,7% în aprilie față de anul anterior, în timp ce acordarea de credite ipotecare pentru achiziționarea unei case s-a redus cu 31,9% într-un context marcat de creșterea dobânzilor și de creşterea ulterioară a costului de finanţare. 

Potrivit datelor furnizate recent de Consiliul General al Notarilor și prezentate de EFE, prețul pe metru pătrat a continuat să crească, deși foarte moderat, după ce a crescut cu 0,9% de la an la an.

În aprilie, s-au înregistrat 49.639 de vânzări de locuințe, conform operațiunilor autentificate la notar.

Pe tipuri de locuințe, tranzacțiile cu apartamente au scăzut cu 20,2% față de an, ajungând la 38.269 de unități, în timp ce în cazul locuințelor unifamiliale scăderea a fost de 22,3% până la 11.370 de operațiuni.

Vânzările au scăzut în toate comunitățile autonome, iar cele mai mari scăderi au avut loc în La Rioja (-33,6%); Insulele Canare (-29%); Madrid (-28,9%); Țara Bascilor (-25,1%); Navarra (-25%); Insulele Baleare (-23,7%); Andaluzia (-22,4%); Asturias (-22,4%); Catalonia (-21,9%) și Cantabria (-21,4%).

Cea mai bună performanță a avut loc în Murcia, cu o scădere de doar 9,3% față de an.

44% din achiziții au fost făcute cu credit ipotecar

 

În aprilie, procentul achizițiilor de locuințe finanțate prin credit ipotecar a fost de 44,1%. În plus, la acest tip de achiziție cu finanțare, cuantumul creditului a reprezentat în medie 70,6% din preț.

În ansamblu, creditele ipotecare pentru cumpărarea locuințelor au scăzut cu 31,9% față de anul precedent, la 21.884 operațiuni.

În plus, valoarea medie a acestor credite a scăzut cu 6,4% și a ajuns la 142.306 euro.

Creditele ipotecare pentru locuințe au scăzut pentru a cincea lună consecutivă în toate autonomiile și cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Navarra (-48%); Cantabria (-39,8%); Catalonia (-39,1%); Extremadura (-35,8%); Castilla y León (-34,7%) și Madrid (-34,2%).

Vezi și: Spania. Fraudă de 100.000 de euro comisă de patronul român al unei firme de transport: Escrocheria a luat „amploare” - FOTO

 

Prețurile locuințelor au crescut în aprilie

 

Confruntat cu scăderea operațiunilor și a creditelor ipotecare, prețurile locuințelor au continuat să crească în aprilie, deși moderat. Locuințele s-au scumpit cu 0,9% față de anul precedent, până la 1.622 euro/m².

Prețurile apartamentelor au înregistrat o scădere ușoară cu 0,2%, ajungând la 1.787 euro/m², în timp ce prețul locuințelor unifamiliale a crescut cu 1,5% până la 1.308 euro/m².

În 15 autonomii s-au înregistrat creșteri de preț, cele mai notabile fiind cele din Castilla-La Mancha (20,3%); Aragon (17,2%); Insulele Canare (12,6%) și Asturias (11,7%). Pe de altă parte, prețurile locuințelor au înregistrat scăderi în La Rioja (-9,5%) și Țara Bascilor (-1,6%).

Prețul locuințelor își moderează creșterea la 3,5% și înlănțuiește 36 de trimestre în creștere

Prețul locuințelor și-a moderat creșterea în primul trimestru al anului 2023 cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului anterior, cea mai scăzută rată pe care a înregistrat-o de la jumătatea anului 2021, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INE).

Odată cu această nouă creștere, prețurile locuințelor au crescut timp de 36 de trimestre.

Între ianuarie și martie a acestui an, locuințele noi a fost cea care și-a crescut cel mai mult prețul, cu 6% față de an, cea mai mică rată din trimestrul trei din 2021. La rândul său, prețul locuințelor uzate a crescut cu 3% și prezintă rate pozitive de la jumătatea anului 2014, mai scrie sursa citată. 

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel