Criza migranților continuă. Polonia acuză forţele din Belarus că îi echipează pe migranţi pentru a lua cu asalt frontiera

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat ieri forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două ţări.

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat duminică, 14 noiembrie, forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două ţări, relatează luni dpa, potrivit Agerpres. Totodată, se pare că multe corturi au fost demontate din tabăra improvizată pe teritoriul belarus chiar din faţa punctului de trecere a frontierei cu Polonia de la Kuznica.

"Străinii primesc instrucţiuni, echipamente şi gaze lacrimogene din partea responsabililor belaruşi", a indicat într-un tweet Poliţia de frontieră poloneză. De asemenea, potrivit Ministerul Apărării polonez, unii migranţi au adunat crengi din pădure, iar mulţi reprezentanţi ai presei oficiale din Belarus se află la faţa locului.

Poliţia poloneză a folosit portavoci pentru a transmite mesaje în limba engleză prin care a avertizat mulţimea că va recurge la violenţă dacă migranţii nu respectă instrucţiunile. Cu toate acestea, informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente, întrucât presa şi angajaţii umanitari nu au acces în zonă încă de când Polonia a declarat stare de urgenţă de-a lungul graniţei sale în urmă cu mai multe săptămâni.

 

"Sunt din ce în ce mai mulţi migranţi"



Amintim că de mai multe zile, mii de migranţi din terţe ţări sunt blocaţi în tabere improvizate în pădure la frontiera cu Polonia în timp ce temperaturile se apropie de pragul îngheţului. Acesta nu este singurul loc în care se întâmplă acest lucru, căci mulţimi de migranţi s-au adunat şi la graniţele cu Lituania şi Letonia, în căutarea unei căi de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranţilor la frontiera de est a UE ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles regimului său, noteaza Agerpres. El ar fi autorizat persoane din zone de criză să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecţioneze către ţările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.

Canale afiliate opoziţiei belaruse de pe aplicaţia de mesagerie Telegram au publicat ieri după-amiază înregistrări video care arată ceea ce par să fie grupuri mari de migranţi care se apropie de graniţa poloneză. "Sunt din ce în ce mai mulţi migranţi", potrivit canalului Nexta.

 

Un grup de aproximativ 50 de migranţi a reuşit să străpungă bariera



Sâmbătă seara, un grup de aproximativ 50 de migranţi a reuşit să străpungă o barieră de lângă localitatea poloneză Dubicze Cerkiewne, dar poliţia poloneză a anunţat ulterior că au fost reţinuţi după câteva ore, fiind redirecţionaţi direct spre graniţa belarusă.

În aceste condiții și pe fondul legii privind starea de urgenţă instituită în prezent în zona de frontieră, Polonia afirmă că orice persoană care intră ilegal în ţară trebuie să-i părăsească imediat teritoriul. Astfel, Varşovia a restrâns drepturile civile şi a interzis manifestaţiile în zonă.

Având în vedere că această criză continuă să se adâncească, Polonia, Lituania şi Letonia iau în considerare posibilitatea de a cere convocarea unei reuniuni NATO pentru a răspunde acestei crize, a anunţat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki, scrie Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel