Criză de moașe în Italia: Reguli noi privind alăptarea bebelușilor în spital, după ce un nou născut a murit sufocat

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Reguli noi privind alăptarea bebelușilor în spital, după ce un nou născut a murit sufocat. Nu există destule moașe / Foto: Unsplash
Reguli noi privind alăptarea bebelușilor în spital, după ce un nou născut a murit sufocat. Nu există destule moașe / Foto: Unsplash

Noi reguli vor fi adoptate cu privire la alăptarea în spital, posibilitatea acordată proaspetelor mame de a ține nou-născutul în propria cameră. Ministerul Sănătății lucrează pentru a spori procedurile de siguranță asociate nașterii, garantând o mai mare asistență.

Totul a început cu cazul dramatic de la spitalul Sandro Pertini din Roma, unde în noaptea dintre 7 și 8 ianuarie, în secția de ginecologie, un nou-născut a murit sufocat, după ce mama, care îl alăpta, a adormit copleșită de oboseală.

 

Mai multe femei au denunțat dificultățile cu care se confruntă după naștere

 

Procuratura din Roma a deschis acum un dosar, în timp ce ministrul sănătății, Orazio Schillaci, a cerut un raport din partea regiunii Lazio. Femeia în vârstă de 30 de ani a explicat în cadrul unor interviuri.

„Timp de două nopți, cea de după naștere și următoarea, am reușit, cu greu, să țin copilul lângă mine. Eram foarte obosită, am cerut ajutorul asistentelor, întrebându-le dacă pot să-l ia puțin, mi s-a spus mereu că nu este posibil.”, explică femeia.

Pe rețelele de socializare, multe mame, chiar și din alte regiuni, au denunțat dificultățile cu care se confruntă după naștere, "noile mame nu ar trebui lăsate singure". Moașele au reamintit că există un deficit de personal, în timp ce ASL Roma 2 a spus că la ginecologie, la Pertini, personalul este suficient și că gravidele sunt informate "cu privire la riscurile legate de gestionarea copilului". Și se semnează o fișă, legată tot de practica rooming in.

 

Ministrul Sănătății: „Ceea ce s-a întâmplat a scos la iveală probleme care preocupă multe alte femei”

 

Acesta este scenariul general. Ieri, ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a vorbit direct și a spus: "Urmăresc cu cea mai mare atenție cazul nou-născutului decedat la spitalul Pertini și al mamei sale, căreia îi exprim toată apropierea mea într-un moment atât de dificil și dureros. Am cerut imediat un raport detaliat din partea Regiunii Lazio pentru a clarifica dinamica tristei povești și pentru a verifica respectarea protocoalelor și procedurilor prevăzute".

După ce va primi raportul, ministrul va analiza dacă va trimite inspectorii. Ministrul Schillaci a adăugat: "Ceea ce s-a întâmplat la spitalul Pertini din Roma a scos la iveală probleme care au preocupat și ar putea preocupa multe alte femei și intenționez să le abordez prin punerea în aplicare a tuturor măsurilor necesare pentru a asigura siguranța deplină a femeilor însărcinate și a copiilor. La fel cum mă angajez să promovez orice intervenție utilă pentru asigurarea unor condiții de muncă adecvate pentru moașele și personalul sanitar încadrat în secțiile de obstetrică și ginecologie". 

 

Ministrul Familiei: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a construi o rețea de sprijin pentru femeile însărcinate și copii"

 

Și ministrul Familiei, Eugenia Roccella, a asigurat sprijinul pentru Schillaci: "Ajutarea natalității înseamnă, de asemenea, să nu lăsăm femeile singure. Pentru guvern, aceasta este o prioritate, vom face tot ce ne stă în putință pentru a construi o rețea de sprijin pentru femeile însărcinate și copii". 

Pe scurt: intervenția lui Schillaci, pentru a revizui regulile și a garanta o mai mare siguranță pentru femeile însărcinate și nou-născuți, nu va fi imediată, nu este așteptată pentru următoarele zile, nu există un plan deja scris. Este nevoie mai întâi de un studiu aprofundat și, prin urmare, este posibil ca noile reguli să sosească în următoarele săptămâni, dacă nu chiar în următoarele luni.

Nu va fi eliminat modelul "rooming in", promovat, printre altele, și de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a asigura contactul dintre mamă și nou-născut încă din primele ore. Totuși, acesta va trebui reglementat, consolidând supravegherea și asistența.

Există o problemă de resurse umane, de personal, care privește întregul sistem de sănătate, dar care afectează puternic secțiile de ginecologie.

 

Lipsa de moașe, cea mai mare problemă din momentul de față

 

Silvia Vaccari, președinta Fnopo, federația națională a ordinelor profesionale de moașe, a explicat zilele trecute: "În Italia există 20.885 de moașe înregistrate, dintre care multe nu își desfășoară profesia, altele sunt inactive, pensionate sau au un loc de muncă în străinătate. În secții nu ajungem la aceste cifre, motiv pentru care cerem de ceva timp mai multe moașe, cel puțin încă 20 de mii de unități pe întreg teritoriul. Suntem puțini, insuficienți ca număr pentru a garanta o îngrijire de calitate a femeii.

Se vorbește mult despre Pnrr, dar în unele zone din Italia nu există moașe, din cauza unor alegeri politice strategice, astfel încât acestea sunt înlocuite de asistente medicale sau asistenți medicali, deși acest lucru nu se întâmplă niciodată în interiorul sălii de naștere ".

Există un alt nod pe care Schillaci va trebui să îl dezlege: utilizarea rooming in, dar și organizarea asistenței pentru mame și nou-născuți, diferă nu numai de la o regiune la alta, ci adesea și de la un spital la altul. Ne vom gândi dacă nu cumva este cazul să facem regulile mai omogene. Cazul Pertini a avut un epilog dramatic și dureros, dar mărturiile de pe rețelele de socializare l-au convins pe ministru că nu avem de-a face cu un caz izolat.

"Putea să mi se întâmple și mie, am avut doar noroc", au scris multe mame în ultimele zile. O femeie pe Twitter: "Mi s-a întâmplat și mie și deși eram într-o vale de lacrimi de oboseală, nu m-au ajutat, am pus copilul în mijlocul patului și cu o cezariană proaspătă m-am ghemuitmfără să închid un ochi", conform Il Messaggero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel