Coșmarul lui Filippo, un italian într-o închisoare din România: Șobolani, bătăi și 24 de ore într-o celulă de penitenciar

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Italianul Filippo Mosca, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat la opt ani și trei luni de închisoare în România pentru trafic de droguri. Arestat la un festival din Constanța, Mosca și prietenul său au fost transferați într-o celulă supraaglomerată, unde tânărul a fost agresat. Mama sa povestește despre condițiile precare din închisoarea din România, iar avocatul susține că probele au fost obținute ilegal, pregătind un recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Șobolanii care se ascundeau în saltelele putrede, se târau pe corpul său în timpul nopții și mâncau puținele provizii disponibile au fost doar începutul coșmarului. După cele 21 de zile de carantină Covid în închisoarea Porta Alba din județul Constanța, Filippo Mosca și prietenul arestat împreună cu el au fost transferați într-o celulă de 35 de metri pătrați cu alți 22 de bărbați.

"Miercurea trecută, fiul meu a fost atacat de unul dintre ei, care este un fel de șef acolo. Mai întâi l-a lovit cu pumnul, apoi a aruncat cu o carafă cu apă fierbinte în el. Un alt deținut a încercat să-l înjunghie", spune, distrusă, Ornella Matraxia, mama tânărului de 29 de ani, care înainte de această poveste urâtă era restaurator și locuia în Caltanissetta.

Povestea a ieșit la iveală vineri datorită unei emisiuni radiofonice a Ritei Bernardini, președinta asociației Nessuno tocchi Caino. Luni, deputatul Iv Roberto Giachetti a depus o întrebare pentru a întreba guvernul italian ce intenționează să facă pentru a-și proteja cetățeanul.

Coșmarul lui Filippo, un italian într-o închisoare din România: Șobolani, bătăi și 24 de ore într-o celulă de penitenciar

 

Pe 29 aprilie 2023, Filippo, împreună cu prietena sa și câțiva prieteni, a plecat din Sicilia pentru festivalul internațional de muzică Sunwave de pe plaja din Mamaia. În zonă se află și alte grupuri de cunoscuți, cazați în diferite hoteluri. În ajunul întoarcerii lor acasă, o italiancă cere ca un colet să fie livrat la hotelul lui Filippo, pentru că nu a reușit să-l primească la al ei. Înăuntru ar trebui să se afle câteva obiecte personale, dar în schimb poliția găsește 150 de grame de diferite droguri. Acesta interceptează pachetul și îi duce pe destinatar, Filippo (care are în buzunar o jumătate de gram de marijuana), pe prietenul și pe prietena acestuia la secția de poliție. Doar aceasta din urmă va fi eliberată, deși prima fată declară imediat că este singura responsabilă pentru transport.

2. -imagine fara descriere- (mama-filippo_62808600.png)

Avocatul Christian Bogaru explică faptul că toate cele patru persoane ar fi fost reținute timp de 24 de ore fără mandat de la un judecător. Și niciun magistrat nu ar fi autorizat interceptările ambientale efectuate în secția de poliție. "Aceasta este principala probă pe care se bazează condamnarea în primă instanță. Dar legea este clară: probele obținute în mod neregulamentar nu pot fi valabile într-un proces", spune Bogaru.

Avocatul subliniază că discuțiile au fost transcrise parțial, cu multe erori și direct în limba română. Celelalte două elemente ale acuzării sunt analiza chimică a substanțelor și schimburile de mesaje telefonice. "Nimeni nu face legătura între transport și fiul meu", spune Matraxia.

Pe 12 decembrie, însă, vine dușul rece: cei trei inculpați sunt condamnați la opt ani și trei luni de închisoare pentru trafic internațional și posesie de droguri. Filippo și prietenul său primesc aceeași pedeapsă ca și fata, care chiar și în sala de judecată a reiterat că ea era singura proprietară a pachetului. "Mereu i-am spus fiului meu să reziste, pentru că îl vor achita, că avocații erau convinși. Dar acum s-a prăbușit. Nu știu cum va putea rezista în starea asta", spune mama.

Mama sa, este disperată: „S-a prăbușit. Nu știu cum va putea rezista în starea asta“

 

În fiecare lună, din Londra, unde locuiește, merge la București și închiriază o locuință unde poate găti o masă caldă. În închisoare, spune ea, se servește o lătură pe care nu o mănâncă nimeni. Toată lumea cumpără conserve și mezeluri de la un economat intern. Este posibil să facă un duș pe săptămână, dacă există apă. Singurul lucru bun este că se poate telefona în fiecare zi timp de o oră și se pot primi până la șase vizite pe lună. La început în spatele unui plexiglas, acum fără. Pentru ca mama și fiul să poată fi în sfârșit reuniți. După ultima agresiune, băiatul a fost transferat într-o altă celulă (în loc să fie mutat autorul violenței). Așa că acum este și el departe de prietenul cu care a împărțit detenția.

Matraxia a fost atât la ambasada Italiei la București, cât și la Farnesina. Acestea i-au spus că nu pot face nimic în legătură cu procesul și că cererea de transfer este inutilă: închisorile din România sunt toate în aceeași stare. Avocata Armida Decina, între timp, așteaptă să depună un recurs urgent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind condițiile de detenție.

"În primul rând, cerem ca drepturile sale fundamentale să fie protejate", spune Matraxia, citată de Il Manifesto. "În al doilea rând, ca el să fie judecat într-un proces echitabil". Este de necrezut că astfel de lucruri se întâmplă într-o țară europeană'.

Apelul este programat pentru 11 aprilie.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel