Polonia a reintrodus duminică, la miezul nopții, controale la frontierele cu Germania și Lituania, o măsură menită să limiteze fluxul de migranți ilegali, a anunțat ministrul de interne, Tomasz Siemoniak, citat de AFP.
Decizia vine în contextul în care imigrația a devenit unul dintre principalele subiecte de dezbatere politică în Polonia, pe fondul alegerilor prezidențiale din 1 iunie, câștigate de Karol Nawrocki, candidatul susținut de opoziția naționalist-populistă, în fața proeuropeanului Rafal Trzaskowski, sprijinit de actualul premier Donald Tusk.
„Această măsură a fost luată pentru a combate imigrația ilegală”, a declarat duminică seara ministrul Tomasz Siemoniak, precizând că măsura „în niciun caz” nu este îndreptată împotriva cetățenilor din alte state membre ale Uniunii Europene sau împotriva polonezilor.
În total, autoritățile poloneze au instalat 52 de puncte de control la granița cu Germania și 13 la granița cu Lituania. Controalele vor fi în vigoare timp de 30 de zile, între 7 iulie și 5 august, dar perioada ar putea fi prelungită, în funcție de evoluția situației, au mai precizat oficialii de la Varșovia.
Controalele de la granița cu Germania vizează vehiculele cu mai mulți pasageri
Potrivit gărzilor de frontieră, verificările vor fi efectuate aleatoriu și vor viza în principal vehiculele care pot transporta mai mulți pasageri.
Autoritățile poloneze acuză Germania că, de aproximativ o lună, refuză să primească migranții care vor să solicite azil pe teritoriul german și îi trimit înapoi în Polonia. Premierul Donald Tusk a denunțat public această practică marți, afirmând că „practica de la granița polono-germană s-a schimbat radical”. „Spre deosebire de ultimii zece ani, partea germană refuză acum accesul migranților care se îndreaptă spre Germania pentru a solicita azil sau alt tip de statut”, a declarat Tusk, care a subliniat că această situație alimentează „tensiuni și un sentiment justificat de asimetrie”.
În ceea ce privește granița cu Lituania, guvernul de la Varșovia susține că măsurile au fost impuse pentru a stopa migrația orchestrată de Moscova și Minsk. Potrivit autorităților poloneze, migranții sunt direcționați pe rute care traversează Belarus, Letonia, Lituania și, ulterior, Polonia.
În paralel, opoziția naționalistă și extrema dreaptă din Polonia acuză guvernul condus de Donald Tusk că ar fi cedat în fața Berlinului în problema migrației și îl acuză că permite Germaniei „să inunde” Polonia cu migranți.
La finalul lunii iunie, membri ai „Mişcării apărării frontierelor”, o organizație de extremă dreaptă, au organizat „patrule de cetățeni” în mai multe puncte de trecere a frontierei, cu scopul de a verifica trecerile. Guvernul polonez a reacționat ferm, calificând aceste inițiative drept ilegale.
Pe fondul tensiunilor dintre cele două state, ministerul german de interne a încercat să tempereze situația, anunțând săptămâna trecută că se află în contact cu partea poloneză. „Vom face tot ce putem pentru a găsi o soluție bună, o soluție comună”, a declarat ministrul german de interne, care a propus ca pe viitor, controalele la frontieră să fie efectuate în comun de autoritățile celor două țări.
Polonia a respins însă deja săptămâna trecută ideea efectuării de controale comune cu Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News