Consumați ketchup des? Unele produse au până la 6 E-uri și doar 6% concentrat de roșii

Alexandru Ichim / 28 dec, 16:26
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip ketchup ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 64 de produse, de la următorii producători/distribuitori. Află AICI care sunt producătorii și distribuitorii.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

Câte roșii găsim în kethup?

 

Din punct de vedere al procentajului de roșii din compoziția ketchup-lui:

- Piure de roșii/pastă de tomate într-o proporție cuprinsă între 12 și 83% din compoziție

- Concentrat de tomate într-o proporție cuprinsă între 6 și 73% din compoziție

- G roșii/100g ketchup  într-o proporție cuprinsă între 126 și 180% din compoziție

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în ketchup:

- 64.06% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

 

- 3.13% din produse au în compoziție 6 E-uri;

- 12.5% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 29.7% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 12.5% din produse au în compoziție 2 E-uri;

- 6.25% din produse au în compoziție 1 aditiv;

- 35.94% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în ketchup situația se prezintă astfel:

- 85.37% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);

- 80.49% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);

- 46.34% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

Ce sunt aditivii alimentari regăsiți cel mai frecvent în produsele tip ketchup?

 

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.

- Valoarea energetică este cuprinsa între 31 kcal și 117 kcal.

- Cantitatea de grăsimi variază între 0g și 0,07g.

- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și <0.5g.

Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 24.8g. Cantitatea de glucide se situează între 1.26g și 24.8g.

- 70.31% din produsele analizate nu conțin fibre.

- 100% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 0g și 2.3g pentru produsele studiate.

- 96.88% din produse au avut mai puțin de 3g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1.4g și 3.1g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0