Comisia Europeană propune prelungirea suspendării reglementărilor bugetare la nivelul UE

Nicoleta Nicolau / 23 mai, 18:10
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Reglementările privind disciplina bugetară la nivelul Uniunii Europene, care nu mai sunt aplicate din martie 2020 din cauza pandemiei, vor rămâne suspendate inclusiv în anul 2023, din cauza crizei economice generate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile contra Rusiei, conform Comisiei Europene.

"Propunem menţinerea în 2023 a clauzei generale de salvgardare", care permite derogări temporare în privinţa limitelor de îndatorare şi deficitelor fixate prin Pactul de Stabilitate, a declarat luni Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

"Acest lucru oferă marje de manevră la nivelul politicilor bugetare naţionale pentru a reacţiona rapid în caz de necesitate", a subliniat Valdis Dombrovskis, citat de cotidianul Le Monde, insistând totuşi pentru administrarea riguroasă a finanţelor publice.

Propunerea Comisiei Europene a fost recepţionată favorabil de miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni după-amiază la Bruxelles.

Comisia Europeană propune prelungirea suspendării reglementărilor bugetare la nivelul UE

 

Comisia Europeană a publicat luni ediţia de primăvară a unui raport privind situaţia la nivelul UE, concluzionând că România, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Spania şi Suedia sunt afectate încă de dezechilibre la nivel macroeconomic, iar Cipru, Grecia şi Italia chiar dezechilibre puternice.

Ziarul Financiar anunţă că, în cazul României, Comisia atrage atenţia că punctele vulnerabile sunt deficitul bugetar mare şi probleme de competitivitate.

„Costurile la care se împrumută România pe plan extern au crescut de la începutul lui 2021. Majorarea salariilor ar putea pune presiune tot mai mare pe competitivitate. Implementarea cu succes a PNRR ar putea diminua anumite vulnerabilităţi, dar este nevoie de măsuri suplimentare pentru a creşte competitivitatea şi economia”, se arată în raport.

România este singurul stat membru UE sub procedura de deficit excesiv, bazat pe cifrele anterioare pandemiei. În iunie 2021, Comisia a cerut României să revină cu deficitul bugetar la limita de 3% până cel târziu în 2024.

Dintre cele 12 ţări analizate, Croaţia şi Irlanda au ieşit de pe lista statelor cu dezechilibre, faţă de raportul din 2021.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0