Comisia Europeană atenţionează că purtarea măştii ar putea redeveni necesară

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Comisia Europeană a avertizat vineri asupra posibilităţii de a fi necesară în lunile următoare reintroducerea unor măsuri menite să încetinească răspândirea COVID-19, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor, şi a insistat asupra importanţei vaccinării pentru a ţine pandemia sub control, anticipând de asemenea că o provocare în acest sezon ar putea fi şi gripa, pe lângă COVID-19, consemnează agenţia EFE. 

''Ultimii doi ani au demonstrat că UE se poate confrunta cu un nou val de COVID-19'', ce coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea şcolilor şi scăderea temperaturilor, menţionează executivul comunitar într-un raport asupra modului în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulţiri a cazurilor de COVID-19 ce ar putea surveni toamna aceasta şi iarna care vine.

În plus, este probabil ca ''UE să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa'', ceea ce va presupune ''o provocarea pentru sistemele de sănătate naţionale deja suprasolicitate'', semnalează acelaşi raport, potrivit Agerpres.

Prin urmare, Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare ''folosind vaccinurile în prezent disponibile pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele'', iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate variantelor coronavirusului să se ''dezvolte programe naţionale de vaccinare care să descrie ce vaccinuri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populaţie'', dând prioritate celor din categoriile de risc, precum vârstnicii, persoanele cu comorbidităţi sau cele imunodeprimate.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna care au fost adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron, varianta coronavirusului SARS-CoV-2 devenită dominantă în această perioadă în Europa.

Dar, pe lângă vaccinare, executivul comunitar subliniază şi importanţa ''măsurilor non-farmaceutice'' pentru frânarea pandemiei, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor. ''Dacă astfel de măsuri se aplică înaintea sau la începutul următorului val, impactul lor va fi mai mare. Prin urmare, este posibil să fie nevoie de reintroducerea unor măsuri non-farmaceutice în lunile următoare'', atenţionează Comisia Europeană.

Europa a autorizat vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna împotriva variantei Omicron

 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, informează AFP şi Reuters.

Vaccinurile "ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus", au precizat într-un comunicat reprezentanţii EMA, o agenţie al cărei sediu general se află în oraşul olandez Amsterdam.

Ţările din Uniunea Europeană se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.

Noile vaccinuri bivalente au fost adaptate pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron şi varianta originală a virusului SARS-CoV-2, depistată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019.

EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).

Potrivit Reuters, decizia finală de distribuire a acestor vaccinuri aparţine Comisiei Europene, care respectă de obicei recomandările EMA şi se pronunţă foarte repede după formularea lor.

În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.

Decizia anunţată joi de EMA intervine la o zi după ce boosterul adaptat de Pfizer pentru a ţinti actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, alături de tulpina originală de coronavirus, a fost deja trimis pentru a fi evaluat de EMA, în timp ce transmiterea boosterului bivalent de la Moderna este iminentă.

EMA îşi va anunţa decizia despre vaccinurile adaptate împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 în săptămânile următoare, a declarat joi comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) autorizat deja, miercuri, noua versiune de vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Moderna, care ţintesc în mod special subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel