Ciucă: România face toate demersurile în coordonare cu UE pentru ridicarea MCV și intrarea în spațiul Schengen

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Ciucă: Bugetul cercetării-dezvoltării va fi dublu, dacă nu triplu anul viitor. 40 de milioane de euro pentru firmele din diaspora, conduse de români
Ciucă: Bugetul cercetării-dezvoltării va fi dublu, dacă nu triplu anul viitor. 40 de milioane de euro pentru firmele din diaspora, conduse de români

Cu ocazia vizitei făcute în Japonia pentru participarea la funerariile fostului premier Shinzo Abe, premierul român, Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au avut mai multe întâlniri bilaterale în care au fost discutate dosare importante pentru România.

România face toate demersurile, alături de Uniunea Europeană, pentru a fi ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi pentru ca Spaţiul Schengen să se extindă prin aderarea ţării noastre, care acţionează ca un membru de facto al acestui spaţiu, au susţinut astăzi premierul, Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu preşedintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen.

Partea română a menţionat deschiderea faţă de experienţa Danemarcei în ceea ce priveşte diversificarea surselor de energie şi producerea din surse regenerabile, în contextul în care trebuie să combatem eficient criza energetică de la nivelul Uniunii Europene.

Părţile au confirmat şi continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi pentru cetăţenii acesteia, precum şi cooperarea la nivel NATO pentru întărirea securităţii regionale şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei pe Flancul Estic.

Ieri, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au discutat cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, despre colaborarea în domeniul securităţii şi al apărării, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului parteneriat strategic dintre cele două ţări. În acest context, a fost menţionat faptul că România susţine cooperarea între NATO şi Japonia pe toate dimensiunile relevante. Convorbirile s-au concentrat şi asupra colaborării economice, mai ales că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

Ciucă: România face toate demersurile în coordonare cu UE pentru ridicarea MCV și intrarea în spațiul Schengen

 

Dinamica recentă a contractelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. "Am încredere că oportunităţile oferite de România pentru investiţii în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţii, producerii energiei nucleare, producţie de hidrogen verde şi a unor componente optice necesare proiectului laserului de la Măgurele, vor pune în valoare potenţialul de dezvoltare a relaţiilor noastre economice şi vor atrage noi tehnologii", a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministru nipon, Fumio Kishida, a apreciat prezenţa la Tokyo a celor doi demnitari români şi i-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea parteneriatului strategic şi consolidarea colaborării bilaterale.

Şi tot ieri, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au discutat cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Juri Ratas, despre situaţia de securitate din regiunea noastră. Creşterea rezistenţei sectorului energetic prin obţinerea independenţei energetice a fost un punct de interes al convorbirilor.

Partea română a apreciat participarea la Centrul de Excelenţă pentru Apărare Cibernetică Cooperativă NATO din Tallinn şi s-a declarat interesată de experienţa Estoniei în sectorul digital. La rândul său, preşedintele Parlamentului Estoniei, Juri Ratas, a apreciat relaţiile bilaterale în continuă dezvoltare şi contribuţia ţării noastre la garantarea securităţii regionale şi întărirea flancului estic al NATO, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel