Ciucă: Cea mai mare temere, faptul că tinerii care studiază în străinătate nu vor reveni acasă

Nicoleta Nicolau / 24 aug 2022, 11:47

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, miercuri, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, importanţa întoarcerii în ţară a tinerilor care studiază în unităţi de învăţământ din străinătate.

"Suntem cât se poate de mândri de rezultatele dumneavoastră. Prin efortul personal, prin dedicare, prin nivel de ambiţie, aţi ajuns să studiaţi în cele mai de prestigiu instituţii de învăţământ din lume şi vă rog să faceţi în aşa fel încât acolo, o perioadă scurtă de timp, să vă gândiţi la ţară, să vă gândiţi că oricând avem nevoie de tot ceea ce poate să însemne contribuţia şi viziunea dumneavoastră, pentru ca într-adevăr împreună să dezvoltăm România. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes în tot ceea ce faceţi şi în tot ceea ce vă propuneţi! Şi sper ca, prin fapte şi prin realităţi, să diminuăm acea temere că tinerii români care studiază afară nu vor reveni acasă. Asta este temerea noastră cea mai mare. Ne dorim foarte mult să vă întoarceţi acasă şi să punem umărul împreună la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea proiectului de ţară", a transmis Ciucă.

El a evidenţiat rezultatele pe care elevii români le-au obţinut în această vară la concursurile şi olimpiadele la care au participat.

Potrivit premierului, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au fost identificate şi vor fi implementate măsuri prin care să fie recunoscut nivelul "excepţional" pe care tinerii din România au reuşit să-l demonstreze.

Ciucă: Cea mai mare temere, faptul că tinerii care studiază în străinătate nu vor reveni acasă"Pe de-o parte, ne bucurăm foarte mult şi suntem mândri de reuşita dumneavoastră. Pe de altă parte, avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă, pentru că, oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm proiecte, să punem în practică programe, toate acestea au o coerenţă şi un final doar prin oameni. Oameni care atunci când avem nevoie de ei, din păcate, câteodată trebuie să-i căutăm, nu i-aş zice ca acul, că încă avem oameni în ţară, dar trebuie să-i căutăm destul de bine, pentru a putea să ne atingem nivelul de ambiţie şi să facem în aşa fel încât să reuşim să dezvoltăm şi noi, să atingem standarde aşa cum dumneavoastră le întâlniţi astăzi în universităţile unde vă desfăşuraţi activitatea. Toate aceste chestiuni sunt legate de un parcurs, aşa cum spuneam, asumat, prin care ne dorim să dezvoltăm România. România se dezvoltă pentru oameni şi prin oameni", a afirmat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a amintit că Ministerului Antreprenoriatului a deschis recent o platformă de proiecte pentru românii din străinătate, prin care aceştia sunt susţinuţi financiar astfel încât să poată să deschidă o afacere în România.

Guvernul, măsuri pentru românii care revin din diaspora"Nu putem să discutăm despre o dezvoltare economică fără să discutăm de proiecte serioase de reindustrializare a economiei, nu putem să discutăm despre argumente de motivare a revenirii în ţară fără să avem un plan concret prin care România să-şi propună să schimbe această atitudine doar de a valorifica resursele de care dispunem, fără să vorbim de partea de procesare şi valoare adăugată care să contribuie la tot ceea ce înseamnă creştere economică", a explicat el.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede doar investiţii, ci şi reforme, a punctat Ciucă, care a menţionat că Guvernul alocă, în premieră, pentru investiţii 88 de miliarde de lei, 7% din Produsul Intern Brut.

"Există în momentul de faţă, vă dau încă un exemplu, laserul de la Măgurele. Este un domeniu care a fost oarecum temporizat, ca să nu zic altfel. În momentul de faţă facem tot ceea ce este posibil ca proiectul să se ducă la bun sfârşit şi într-adevăr să devină un pol de excelenţă în ceea ce înseamnă cercetarea în domeniu. Sunt o serie întreagă de alte iniţiative cum ar fi hub-ul pe inteligenţa artificială, hub în care suntem deja conectaţi la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării, precum şi implicarea universităţilor ca acest hub să devină funcţional şi să poată să atragă cât mai mulţi tineri care în momentul de faţă studiază în străinătate", a completat premierul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0