Chipacitos, chifle rafinate. O rețetă fantastică pe care orice gospodină trebuie să o încerce

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Chipacitos, chifle rafinate. O rețetă fantastică pe care orice gospodină trebuie să o încerce
Chipacitos, chifle rafinate. O rețetă fantastică pe care orice gospodină trebuie să o încerce

Chipacitos este o pâine cu brânză, originară din zona literalului argentinian. Această pâine este făcută cu făină de manioc, brânză, lapte și ou. 

Se spune că aceste pâini erau făcute chiar de popoarele băștinașe, înlocuind apoi făina de manioc cu tuberculul crud, pe care trebuiau să-l radă și să-l gătească pentru a forma aluatul. Datorită schimbului cultural dat în misiunile europene, la această rețetă clasică au fost adăugate produse precum laptele, ouăle și brânză, pentru a modela pâinea care este cunoscută în prezent sub denumirea de chipacitos. Îți poți face chipacitos de mărimea unei chifle, pentru a le umple ca un sandviș.

La StiriDiaspora.ro vă învățăm cum să faceți chipacitos ușor. Să gătim!

 

Chipacitos - Ingrediente

 

- 250 de grame de făină de manioc

- 1 ou

- 40 de grame de unt

- 60 de grame de brânză semi-tare

- 60 de grame de brânză tare

- 60 de mililitri de lapte

- 1 linguriță de piper.

 

Chipacitos - Mod de preparare

 

Pentru a face rețeta de chipacitos, trebuie mai întâi să porniți cuptorul la 180 ºC, astfel încât să fie foarte fierbinte. Apoi, într-un bol, amestecă făina cu untul rece, formând cu ajutorul vârfurilor degetelor un nisip. Adăugați oul și brânzeturile rase în prealabil sau tăiate cubulețe foarte mici. Adaugă laptele progresiv în timp ce frământați pentru a forma chifla de chipacitos.

Sfat: s-ar putea să aveți nevoie de totalul indicat în rețetă sau de mai puțin, în funcție de mărimea oului, așa că este important să încorporați laptele puțin câte puțin.

Când aveți aluatul gata, cu ajutorul palmelor, faceți bile de dimensiunea dorită. De asemenea, le puteți face o gaură în centru și să aibă forma ca o gogoașă. De asemenea, puteți lua porții mai mari de aluat pentru a face o pâine mai mare. 

Aranjați-vă chipacitos într-o tavă unsă în prealabil cu ulei sau unt și gătiți-le în cuptorul preîncălzit la temperatura maximă, aproximativ 10 până la 15 minute sau până când sunt aurii.

Scoateți din cuptor și gata! Va fi greu să nu vă lăsați tentați de chipacitos cât sunt fierbinți, dar ține cont că te poți arde cu brânza. Rezervați până sunt puțin mai calde pentru a le încerca. 

 

Chipacitos - Origini

 

După cum am menționat la începutul acestei rețete, chipacitos a evoluat de la o pastă de mestecat cu o bază de manioc sau manioc ras și fiert, la o pâine făcută pe bază de făină, produse lactate și ouă. Gătitul a evoluat, de asemenea, de la oale de lut la cuptoarele cu lemne.

În plus, datorită proximității lor fizice, Argentina și Paraguay contestă originea acestei pâini rafinate. Cu toate acestea, când guaranii au pregătit acest amestec, nu existau țări delimitate fizic ca atare. De aceea, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) consideră chipacitos ca o moștenire împărtășită între Argentina, Paraguay, Uruguay și Brazilia, maniocul sau manioca fiind un produs originar din America de Sud. Această rețetă este larg răspândită pe tot continentul și, în funcție de țară, poate fi găsită sub diferite denumiri. În Argentina și Paraguay se numește chipá, în Brazilia este cunoscut sub numele de pao de quijo și, în Columbia, ca pan de yuca. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel