Charles Michel, președintele CE, a propus excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În cadrul Adunării Generale a ONU, președintele Consiliului European, Charles Michel, a solicitat o reformă a Consiliului de Securitate al ONU. Rusia trebuie să oprească războiul și să se retragă de pe teritoriul ucrainean, consideră Michel.

După cum a remarcat, actualul Consiliu de Securitate nu este nici incluziv, nici reprezentativ. Michel a solicitat o reformă urgentă, care să se refere în special la principiul dreptului de veto.  "Veto-ul ar trebui să fie o excepție, dar devine o regulă", a spus el. 

Michel a insistat, de asemenea, asupra excluderii Rusiei din Consiliul de Securitate.

"Atunci când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat și nejustificat, condamnat de Adunarea Generală, eliminarea sa din Consiliul de Securitate ar trebui să fie automată", a subliniat el. 

De asemenea, Michel a acuzat Rusia de minciună. El a subliniat că țara nu desfășoară o "operațiune specială", ci un război neprovocat, ilegal și nejustificat, care vizează schimbarea prin forță a frontierelor recunoscute la nivel internațional.

De asemenea, președintele Consiliului European a reamintit că Rusia minte, susținând că sancțiunile împotriva Rusiei provoacă penurie de alimente și îngrășăminte în lume. El a spus că, chiar înainte de război, Rusia însăși a redus drastic exporturile de cereale și îngrășăminte - "contribuind la fluctuațiile de preț" pe piața mondială, iar apoi a blocat cu forța porturile din Marea Neagră, făcând imposibil comerțul maritim.

"În realitate, există o modalitate foarte simplă de a pune capăt crizei alimentare: Rusia să înceteze războiul, să se retragă de pe teritoriul ucrainean și să ridice blocada porturilor", a spus Michel, potrivit Unian.

Reformarea Consiliului de Securitate al ONU: ce trebuie să știți 

 

Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permanenți (Franța, Statele Unite, China, Regatul Unit și Rusia) și 10 membri aleși de Adunarea Generală a ONU. Primii au drept de veto, iar Rusia abuzează de acest drept, blocând deciziile menite să contracareze propriile crime. A doua zi după invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a opus veto la o rezoluție care cerea retragerea imediată a trupelor sale de pe teritoriul Ucrainei.

În primăvară, președintele Volodimir Zelenski a declarat că ONU ar trebui să excludă Rusia din rândul membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate, lucru pe care reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhi Kislitsia, îl consideră puțin probabil din cauza faptului că Rusia deține arme nucleare. 

Un alt membru al Consiliului de Securitate - China - este împotriva excluderii Rusiei din Consiliu. Ministrul de externe Wang ii a declarat că "Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate și ar trebui să continue să își joace rolul important în cadrul ONU, nimeni nu o poate priva de acest drept".

În ultimele luni, pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au existat numeroase apeluri pentru reformarea Consiliului de Securitate al ONU. În timp ce Germania și Statele Unite au solicitat o extindere a numărului de membri permanenți și nepermanenți, Turcia și Liechtenstein au pledat pentru schimbarea regulilor de veto. În special, Turcia este în favoarea înlocuirii dreptului de veto cu un vot majoritar. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel