Cât de bună e, de fapt, apa de la robinet în Italia. Italienii sunt cunoscuți pentru faptul că refuză s-o bea

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Autoritățile din Lombardia, Italia au interzis oamenilor să bea apa de la robinet. Aceasta ar fi contaminată / (Foto: Freepik)
Autoritățile din Lombardia, Italia au interzis oamenilor să bea apa de la robinet. Aceasta ar fi contaminată / (Foto: Freepik)

Italienii sunt renumiți pentru faptul că sunt reticenți în a bea apă de la robinet, mulți dintre aceștia neavând încredere în puritatea acesteia. Dar sunt aceste îngrijorări justificate? 

Dacă ați fost măcar o dată în Italia, sunt șanse mari să fi observat reticența italienilor de a consuma apă de la robinet. Cele mai multe gospodării par să prefere apa îmbuteliată, fiind o raritate ca cineva să ceară apă de la robinet la restaurant.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare de piață CSA Research, citat de The Local, doar 29,2 % dintre locuitorii Italiei beau apă de la robinet în fiecare zi, în timp ce aproape jumătate (43,3 la sută) beau exclusiv apă îmbuteliată. 

Fiecare italian consumă în medie 208 litri de apă îmbuteliată în fiecare an, potrivit studiului, ceea ce face din Italia cel mai mare consumator de apă îmbuteliată din Europa și al doilea la nivel mondial, după Mexic, cu 244 de litri pe cap de locuitor pe an. 

Aproape 29% dintre cei care beau doar apă îmbuteliată spun că fac acest lucru pentru că nu le place gustul apei de la robinet, în timp ce aproape patru din zece susțin că nu au "încredere" în apa de la robinet și aproximativ trei din zece consideră că apa îmbuteliată este mai sigură.

Apa de la robinet din Italia: bună sau nu?

 

Dar sunt aceste îngrijorări justificate? Potrivit Institutului de cercetare a apei din Italia, IRSA, apa din Italia nu numai că este perfect potabilă, dar este și a cincea cea mai bună din Europa în ceea ce privește calitatea generală, după apa din Austria, Suedia, Irlanda și Ungaria. 

Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este faptul că aproximativ 85% din apa din rețeaua națională de aprovizionare provine din surse de apă subterană, care sunt considerate în mare parte mai sigure decât sursele de suprafață.

În plus, potrivit lui Alessandro Russo, directorul general al operatorului rețelei de apă din Milano, CAP Group, apa de la robinet din Italia este supusă unei serii de "controale constante" care respectă "parametrii reglementați de legi și standarde naționale și europene foarte stricte". 

Operatorii de rețea italieni trebuie să respecte Planurile de siguranță a apei ale Organizației Mondiale a Sănătății (WSP) și, începând cu luna martie a anului trecut, o directivă UE din 2020 care stabilește limite mai stricte pentru contaminanți decât reglementările anterioare.

Dar, deși sursele oficiale tind să fie de acord cu privire la siguranța și calitatea apei de la robinet în Italia, există incidente ocazionale care implică rețeaua sa de apă (a se vedea cazurile de contaminare din Matera și Brescia).

Rapoartele Greenpeace au scos la iveală probleme

 

Rapoarte mai recente ale grupului de activiști de mediu Greenpeace au ridicat noi probleme de siguranță.

În octombrie anul trecut, un raport al Greenpeace a dezvăluit prezența unor substanțe chimice cunoscute sub numele de PFAS - care au fost asociate cu boli ale tiroidei, probleme ale sistemului imunitar și de fertilitate, precum și cu unele tipuri de cancer - în zece municipalități diferite (comuni) din Lombardia. 

S-a constatat că concentrațiile de PFAS au depășit limitele UE în patru comune: Caravaggio și Mozzanica, în provincia Bergamo, și Corte Palasio și Crespiatica, în provincia Lodi.

Un alt raport Greenpeace publicat în februarie a descoperit PFAS în apa din peste 70 de comune din Piemont, cu concentrații mai mari înregistrate în provincia Alessandria. 

Experții au declarat că nu există motive de alarmă: Stefano Polesello, un cercetător de la IRSA din Monza, a declarat pentru Il Corriere della Sera că "PFAS sunt prezenți în toate tipurile de apă în zilele noastre și au fost măsurați chiar și în precipitații din zone îndepărtate". 

Ca atare, populația poate "continua să bea apă de la robinet, deoarece este în general controlată", iar singura modalitate de a evita PFAS "ar fi să nu mai bea și să mănânce deloc, ceea ce este o soluție impracticabilă".

Problema nu este unică în Italia. În noiembrie anul trecut, substanțele chimice PFAS au fost detectate în sursele de apă potabilă la 17 din 18 companii de apă din Anglia.

La începutul anului 2023, Forever Pollution Project - o investigație transfrontalieră realizată de 16 redacții europene - a dezvăluit că aproape 23.000 de situri din întreaga Europă sunt contaminate cu substanțe chimice PFAS.

--------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel