Cât costă trimiterea unui colet pe teritoriul Uniunii Europene?

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Comisia Europeană pune la dispoziţia celor interesaţi o aplicaţie care le permite să afle costurile trimiterii unui colet în şi din orice stat din Uniunea Europeană.

Utilizatorii pot afla din aplicaţia disponibilă cât îi costă să trimită un colet intern sau transfrontalier, în funcţie de tipul şi greutatea acestuia, având acces la tarifele practicate de toţi furnizorii activi pe piaţa serviciilor poştale la nivel naţional, conform ANCOM. 

Acest demers vine ca urmare a aplicării Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, adoptat de Parlamentul şi Consiliul European în anul 2018, pentru a încuraja concurenţa prin creşterea gradului de transparenţă a tarifelor acestor servicii şi prin stabilirea unui cadru european unitar de monitorizare a evoluţiei acestei pieţe.

Aplicaţia pentru verificarea tarifelor pentru livrarea de colete



Unul dintre obiectivele Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră este îmbunătăţirea transparenţei preţurilor. Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai mulţi angajaţi, precum şi furnizorii stabiliţi în mai mult de o ţară din UE, să ofere autorităţii naţionale de reglementare din ţara lor preţurile interne şi transfrontaliere pentru până la 15 servicii de bază de livrare a coletelor (în anumite cazuri, este posibil ca autorităţile de reglementare să fi folosit un prag de 25 de angajaţi pentru a ţine cont de anumite condiţii din ţara lor). Pe baza raportărilor autorităţilor naţionale, Comisia Europeană centralizează şi publică tarifele practicate de furnizori în aplicaţia destinată utilizatorilor de servicii poştale din întreaga Uniune.

Informaţiile despre tarifele practicate sunt valabile începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, nu includ TVA şi sunt actualizate în fiecare an la 31 martie, preţurile publicate fiind raportate în moneda locală şi în euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrală Europeană la 31 martie este utilizat pentru conversia în euro.

De menţionat că tariful afişat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiţii şi restricţii. În multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.

Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete

 

Regulamentul adoptat de Parlamentul şi Consiliul European se aplică începând cu 22 mai 2018. Regulamentul contribuie la mai buna funcţionare a pieţelor, asigurând o supraveghere mai eficientă şi mai coerentă a pieţelor de colete şi stimulând concurenţa.

Aplicarea Regulamentului urmăreşte creşterea transparenţei tarifelor, în vederea reducerii diferenţelor tarifare nejustificate precum şi a tarifelor plătite de persoanele fizice şi de întreprinderile mici şi mijlocii, în special cele aflate în zonele izolate sau slab populate.

Furnizorului de serviciu universal care oferă servicii de livrare de colete, furnizorii de servicii de livrare transfrontalieră de colete care au peste 50 de angajaţi, precum şi furnizorii de servicii de livrare de colete care au mai puţin de 50 de angajaţi, dar care sunt stabiliţi în mai mult de un stat membru au obligaţia de a transmite autorităţii de reglementare din statul membru în care îşi au sediul informaţii generale de identificare, informaţii specifice cu privire la activitatea desfăşurată în anul calendaristic precedent, tipul de servicii oferite, condiţiile generale de vânzare, inclusiv o descriere detaliată a procedurii în materie de reclamaţii şi orice modificare a acestor informaţii. Aceste informaţii sunt raportate apoi către Comisia Europeană, pentru a contribui în sprijinul obiectivelor pieţei unice digitale de a intensifica comerţul electronic transfrontalier şi incluziunea digitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel