Cancelarul Nehammer fierbe: Alegeri în landul Austria Inferioară, percepute drept un test pentru partidul la putere

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un scrutin regional care are loc duminică în Austria este perceput drept un test al stării de spirit politice mai largi în contextul în care ţara se confruntă cu o serie de scandaluri care au afectat încrederea alegătorilor, relatează DPA.

În landul Austria Inferioară, care are cea mai mare populaţie de votanţi eligibili, în jur de 1,3 milioane de oameni îşi pot exprima votul, pentru un nou parlament de land.

Acest land este văzut ca centrul de putere al actualului partid al cancelarului Karl Nehammer, Österreichische Volkspartei (ÖVP), și de aceea Austria politică a fost în fierbere, în ultimele săptămâni. Guvernatorul în exercițiu, Johanna Mikl-Leitner (58 de ani) a dominat, inclusiv mediatic, campania electorală.

Cancelarul Ausriei, Karl Nehammer, fierbe

 

De asemenea, înregimentat în ÖVP din Austria Inferioară, cancelarul Nehammer a ieșit public și a încercat să dea un impuls în favoarea  partiddului, prin resuscitarea problemei imigrației și azilului. „Destul de mulți observatori politici văd, de asemenea, veto-ul lui Nehammer împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen, în legătură cu înfrângerea electorală iminentă din Austria Inferioară“, nota publcația germană Augsburger Allgemeine. 

Partidul Popular Austriac (OVP), conservator, a guvernat în acest land de decenii şi deţine în prezent majoritatea absolută, deşi sondajele indică faptul că o schimbare este iminentă.

Sondajele arată că sprijinul pentru partid, care este condus de Johanna Mikl-Leitner în acest land, ar putea pierde circa zece puncte procentuale şi ar putea cădea la circa 40%.

Formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii), pe de altă parte, este în pragul unui succes istoric şi şi-ar putea dubla zestrea de voturi, de la 14% la circa 25%.

Alegeri în landul Austria Inferioară, percepute drept un test pentru partidul lui Nehammer

 

Ulterior, alegeri regionale urmează să aibă loc în Carinthia în martie şi în Salzburg în aprilie. Alegerile vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 20 până la 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după multe acuzaţii de corupţie, potrivit analistului politic Peter Filzmaier.

Unul din patru şi-ar putea imagina că 'în anumite circumstanţe' un sistem cu un om puternic în frunte ar fi mai bun decât democraţia. Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit 'şi de memoria politică pe termen scurt', a spus Filzmaier.

Investigaţiile pentru corupţie au început după un scandal implicând o înregistrare video secretă realizată în Ibiza în 2019, când fostul lider al Partidului Libertăţii a promis presupusei nepoate a unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul sprijinului politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel