Cancelarul austriac are probleme tot mai mari "acasă". Curtea de Conturi din Austria îl acuză pe Nehammer că a încălcat legea în campania electorală

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Un raport al Curții de Conturi din Austria referitor la campania electorală din 2019 arată o serie de nereguli în cheltuirea banilor de către formațiunea OVP. Practic, partidul cancelarului Karl Nehammer a depășit suma limită de 7 milioane de euro cu peste 500.000 de euro. Nehammer era atunci secretar general al partidului, relatează presa austriacă. 

Curtea de Conturi din Austria este de părere că OVP nu a respectat plafonul de cost al campaniei electorale de 7 milioane de euro pentru alegerile pentru Consiliul Național din 2019. Potrivit unui raport citat de publicația austriacă Puls 24, Partidul Popular Austriac (în germană Österreichische Volkspartei, OVP) a depășit limita costului campaniei electorale la alegerile pentru Consiliul Național din 2019 cu cel puțin 525.000 de euro. Această cifră rezultă dintr-un audit financiar efectuat de auditori externi inițiat de Curtea de Conturi. Conducerea formațiunii respinge acest lucru, dar și-a corectat informațiile despre costurile campaniei electorale din 2019 în mod semnificativ în creștere. 

OVP: costuri estimate la 5,6 milioane de euro

 

OVP și-a estimat inițial cheltuielile pentru alegerile pentru Consiliul Național din 2019 la 5,6 milioane EUR. Curtea de Conturi nu a crezut acest lucru, în primul rând pentru că OVP a avut, la alegerile pentru Parlamentul European UE, mult mai puțin importante din punct de vedere politic, un buget de 6,9 milioane de euro. În al doilea rând, pentru că documentele interne ale OVP care au fost publicate între timp lasă loc de îndoieli dacă limita a fost îndeplinită. Întrucât Curtea de Conturi însăși nu are voie să controleze finanțele partidului, a trimis un auditor la sediul partidului pentru a clarifica situația.

Costurile campaniei au fost revizuite în sus

 

În cursul acestui audit, OVP și-a revizuit în mod semnificativ în creștere informațiile privind costurile campaniei electorale din 2019. În loc de 5,6 milioane de euro, partidul confirmă acum cheltuieli de 6,6 milioane de euro. Cu toate acestea, după revizuirea raportului de audit, Curtea de Conturi a declarat că din punctul său de vedere cel puțin încă 888.676,58 EUR ar trebui evaluate drept costuri de publicitate în campanie. OVP ar fi depășit limita de costuri pentru campania electorală din 2019 cu cel puțin 525.000 de euro. OVP a respins acest lucru într-o primă declarație și a subliniat că această sumă - pe care auditorul nu a evaluat-o în cele din urmă - nu se referă la costurile de publicitate ale campaniei.

Raportul de audit nu va fi publicat

 

Cei 887.000 de euro care sunt acum în litigiu includ costuri pentru „Turul Berg-Auf” al șefului de atunci OVP Sebstian Kurz, angajarea foștilor angajați ai cabinetului și prime de campanie și prime de performanță pentru angajați. Raportul auditorului nu va fi publicat, a declarat luni Curtea de Conturi. Nu există nicio bază legală pentru aceasta. Cu toate acestea, documentele sunt acum trimise Senatului Independent pentru Transparență a Partidului (UPTS) din Cancelarie.

Cine era responsabil de finanțele partidului în acea perioadă

 

Cancelarul de astăzi Karl Nehammer a fost secretar general în 2019. În ceea ce privește îndoielile Curții de Conturi, el a negat indirect responsabilitatea într-un interviu ORF în iunie 2022. Întrebat dacă ar putea rămâne lider de partid în cazul unei amenzi din partea Senatului pentru Transparență a Partidului Independent, Nehammer a spus: "Nu am nicio îndoială că managerul federal Axel Melchior, care era responsabil pentru zona comercială, a fost onest și a lucrat curat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel