BREXIT-ul ar putea fi amânat. Probleme cu cetățenii străini

Radu Roșu / 19 mar 2018, 15:14 Salveaza PDF Comentarii

Comitetul parlamentar britanic care supervizează negocierile cu privire la Brexit, sugerează într-un raport publicat duminică faptul că retragerea Marii Britaii din Uniunea Europeană ar putea fi întârziată, având în vedere progresele slabe în discuţiile dintre Londra şi Bruxelles, relatează AFP.

Comitetul apreciază că "s-au făcut puţine progrese" în unele probleme esenţiale, în special în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor expatriaţi sau natura frontierei între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Marea Britanie urmează să părăsească UE la 29 martie 2019, la doi ani după declanşarea procedurii de ieşire, conform Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, şi la aproape trei ani după votarea în favoarea Brexit la referendumul din 23 iunie 2016. Negocierile ar urma să se încheie până în octombrie pentru a permite ratificarea acordului de către parlamentele european şi britanic.

"Este greu de văzut cum un acord asupra Brexitului care să acope toate subiectele poate fi negociat în timpul rămas", subliniază comitetul. "Şi dacă aspectele importante ale viitorului nostru parteneriat cu UE încă trebuie rezolvate în octombrie, guvernul ar trebui să prevadă o extindere a perioadei prevăzute de art.50", conform acestuia.

 

"Punct critic" subliniat de președintele comitetului


Preşedintele comitetului, deputatul laburist Hilary Benn, apreciază că negocierile au ajuns într-un "punct critic" şi cere guvernului "propuneri detaliate" cu privire la problemele rămase nerezolvate, în special chestiunea legată de frontiera irlandeză.

"Nu cunoaştem nicio frontieră internaţională, alta decât frontierele interne ale UE, care funcţionează fără control sau infrastructură fizică ", explică el. Comitetul nu este "convins" de propunerea guvernului de a pune în aplicare o frontieră "fără fricţiuni". "Această problemă este profund îngrijorătoare", susţine el.

Printre alte probleme nerezolvate, comitetul atrage atenţia asupra drepturilor cetăţenilor care sosesc în Regatul Unit în perioada de tranziţie, care trebuie să înceapă a doua zi după Brexit şi pe parcursul căreia ţara va continua să aplice regulile UE pentru a-şi menţine accesul la piaţa unică.

Comitetul avertizează că a oferi acestor cetăţeni drepturi diferite faţă de cei care au sosit în ţară înainte de Brexit, aşa cum doreşte guvernul, ar fi "incompatibil" cu legislaţia europeană, potrivit AFP. 

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy