Brexit. Britanicii amenință UE că ies fără acord

Narcis Popa |
Data publicării:

 Riscul unui Brexit fără niciun acord va fi tot mai mare dacă Uniunea Europeană adoptă la negocieri o abordare 'deliberat intransigentă', a declarat joi, în faţa parlamentarilor din Camera Comunelor, negociatorul-şef britanic Dominic Raab, citat de agenţiile Press Association şi EFE. 

El a avertizat de asemenea că autorităţile franceze ar putea recurge la o abordare 'cu încetinitorul', care ar crea haos în comerţul peste Canalul Mânecii. 

Conform unor relatări, guvernul de la Londra examinează posibilitatea de a închiria nave comerciale pentru a asigura aprovizionarea cu alimente şi medicamente în eventualitatea unor dificultăţi în transportul mărfurilor între porturile Calais şi Dover în cazul unui Brexit fără niciun acord. 

'Există cu siguranţă riscul unui 'no deal' (ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord, n.red.), mai ales dacă UE recurge în mod deliberat la o abordare intransigentă', a indicat Raab în declaraţia sa. 

'Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, în care autorităţile din Calais vor acţiona în mod voit cu încetinitorul, provocând o deviere a fluxurilor către porturi mai primitoare din alte ţări', şi-a exprimat el îngrijorarea. 

Întrebată despre declaraţiile oficialului britanic, Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că nu doreşte să intre într-un joc al acuzaţiilor. 'Dorim să ajungem la un acord privind o retragere ordonată a Marii Britanii din UE', a asigurat ea. 

Un oficial britanic de rang înalt, dar neprecizat, a avertizat într-o declaraţie acordată publicaţiei The Times că 'timpul se scurge şi cu cât se întârzie mai mult cu atât va fi mai greu' să se convină un acord în vederea unei ieşiri ordonate a Marii Britanii din UE la data deja stabilită, 29 martie 2019. 

Anterior, premierul Theresa May a spus că acordul cu UE privind Brexitul este realizat în proporţie de 95%, singurul obstacol notabil fiind situaţia frontierei nord-irlandeze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel