Brexit. Amenințări la nivel înalt. Hague, avertisment pentru Macron

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
brexit
brexit

Fostul ministru de externe britanic William Hague l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu este în interesul Franţei să stea în calea eforturilor britanice de a-şi asigura un acord favorabil de Brexit, relatează marţi Press Association. 

După ce premierul britanic Theresa May şi-a scurtat vacanţa pentru a se întâlni cu Emmanuel Macron la Fort de Bregancon, săptămâna trecută, Hague a conchis că este clar că responsabilii guvernului britanic au identificat Franţa ca fiind "principalul obstacol naţional" în calea unui acord cu UE. 

Fostul şef al diplomaţiei britanice anticipează într-un articol publicat în The Daily Telegraph că Macron va continua să menţină o "linie dură" în negocierile pentru Brexit, comparându-l cu Charles de Gaulle, care a blocat aderarea Marii Britanii la Piaţa Comună, în anii 60. 

William Hague notează totuşi că, într-o perioadă de schimbări globale, cele două ţări au nevoie una de cealaltă mai mult ca oricând, în timp ce un eşec al UE de a-şi asigura o "relaţie specială" cu Regatul Unit după retragerea acestuia din blocul comunitar i-ar afecta propriile şanse de supravieţuire. 

El recunoaşte totodată că premierul May şi actualul ministru de externe britanic Jeremy Hunt au dreptate să facă tot posibilul pentru a-l influenţa pe Macron, în eforturile lor de a "determina o schimbare de atitudine" din partea Bruxellesului. 

"Alţi lideri din UE nu dispun de voinţa, puterea sau imaginaţia necesară pentru a sparge blocajul. Angela Merkel nu prea dă semne că-şi asumă vreo viziune europeană asupra viitoarelor relaţii cu Marea Britanie, iar liderii olandez şi nordici sunt bine intenţionaţi, dar nu destul de puternici", a mai scris Hague.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel