Boris Johnson se luptă pentru supraviețuirea politică în timp ce se pregătește să se confrunte cu parlamentarii

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii
Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii

Boris Johnson se luptă pentru supraviețuirea politică după ce doi dintre principalii săi miniștri i-au atacat conducerea și au demisionat.

Cancelarul Rishi Sunak și secretarul de stat pentru sănătate Sajid Javid au demisionat la 10 minute distanță unul de celălalt, urmați de o avalanșă de miniștri minori și de colaboratori.

Criticii au spus că "s-a terminat" pentru prim-ministru, în timp ce laburiștii au spus că partidul pe care l-a condus este corupt.

Dar Johnson a precizat că intenționează să rămână în funcție, în timp ce încearcă să își consolideze guvernul printr-o remaniere a cabinetului.

El l-a numit pe Nadhim Zahawi în funcția de cancelar, în timp ce șeful de cabinet al premierului, Steve Barclay, a devenit secretar de stat pentru sănătate.

 

Boris Johnson se luptă pentru supraviețuirea politică

 

Johnson va fi supus unor presiuni suplimentare mai târziu, miercuri, când se va confrunta cu parlamentarii la întrebările primului ministru.

De asemenea, el urmează să dea declarații în fața Comitetului de legătură - un grup de parlamentari care examinează politica și deciziile guvernului.

Nici Javid, nici Sunak nu au vorbit în public de când au demisionat, dar scrisorile lor de demisie de marți au fost foarte critice la adresa premierului.

Javid a avertizat că liderii nu "acționează în interesul național", în timp ce Sunak a declarat că publicul se așteaptă ca guvernul să fie condus "în mod corespunzător, competent și serios".

 

Liderii partidelor de opoziție i-au îndemnat pe miniștrii cabinetului să se alăture celor doi și să demisioneze

 

Liderii partidelor de opoziție i-au îndemnat pe miniștrii cabinetului să se alăture celor doi și să demisioneze, iar liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat că este pregătit pentru alegeri generale anticipate.

Andrew Mitchell, deputat conservator și fost șef de grup, a declarat pentru BBC Newsnight că "s-a terminat" pentru dl Johnson, spunând că "nu are nici caracterul, nici temperamentul pentru a fi prim-ministrul nostru" - și că singura întrebare era cât timp va mai dura această afacere.

Dar niciun parlamentar conservator nu a declarat o contestație la conducerea guvernului împotriva premierului, iar mai mulți miniștri s-au raliat premierului, inclusiv ministrul de externe Liz Truss - unul dintre potențialii candidați pentru a-l înlocui la conducerea conservatorilor.

Aceasta a declarat că este "100% în spatele premierului", în timp ce miniștrii cabinetului, printre care Dominic Raab, Michael Gove, Therese Coffey și Ben Wallace, au indicat, de asemenea, că vor rămâne în guvern.

Deputatul conservator Daniel Kawczynski a sugerat că demisiile vor consolida în cele din urmă poziția dlui Johnson, adăugând că acestea "ar fi putut declanșa o avalanșă împotriva premierului, dar nu a fost așa".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel