Bogdan Dănilă, primul Chef român cu o stea Michelin: „Când vin în țară, ACESTA e primul lucru pe care îl fac“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Bogdan Danila
Bogdan Danila

Bogdan Dănilă este un român de 38de ani, originar din Bistrița, și este primul chef român care are o stea Michelin. A obținut-o în 2017, la un restaurant în New York pe care îl conducea. Când și-a dat seama că ar putea însemna acest lucru pentru România, a luat decizia de a face ceva în acest sens și de a pune țara pe harta gastronomiei mondiale.

Bogdan Dănilă și-a spus povestea în ediția de ieri a emisiunii 'La Măruță', la Pro Tv.  A plecat din țară pe când avea doar 19 ani. A intrat la Facultatea de Drept, dar nu i-a plăcut deloc și a hotărât să își urmeze prietenii și să își încerce norocul în străinătate. Cum știa engleză foarte bine a hotărât să plece în Irlanda.

Acolo a avut noroc să lucreze din prima în restaurante cu stele Michelin, deși nu avusese nicio tangență cu domeniul gastronomic și nici vreo pregătire specială. A început cu munca de jos, iar în 2009 a hotărât să își încerce norocul cu unul dintre cei mai renumiți bucătari din Marea Britanie. A trimis e-mailuri la Gordon Ramsay, Heston Blumenthal și Raymond Blanc.

„Am aplicat la toți trei. Nu am avut nicio cerință, salarii, nimic, am vrut să intru în bucătărie pentru experiență. Dintre toți trei, numai Gordon Ramsey mi-a răspuns la e-mail și m-a invitat la un interviu. A doua zi mi-am și făcut bagajele, m-am urcat în avion și am plecat la Londra”, a povestit Bogdan Dănilă la Măruță.

Bogdan Dănilă, primul Chef român cu o stea Michelin

 

Acesta își amintește rigoarea și organizarea din bucătăriile lui Gordon Ramsey, care-i dădea impresia că se afla în Legiunea Franceză. Muncea de la 5:45 dimineața până la 12 noaptea, 6 zile pe săptămână.

„Când am intrat în bucătărie era ca un vis. Îi spuneau Legiunea Franceză a bucătăriei, disciplinată, toți bărbații erau rași. Lucrau foarte rapid, foarte eficient, dar și foarte multe ore. Oamenii lucrau la el 8 luni un an și după puteau să lucreze oriunde în lume”, spune cheful.

A lucrat pentru Gordon Ramsey aproape 6 ani, iar după ce și-a vizitat sora în Dubai într-o vacanță, a primit propunerea unui alt chef de a deschide un restaurant în New York. Așa a ajuns în 2014 să se mute la New York, unde locuiește și astăzi.

La doar trei ani de la deschiderea restaurantului din New York, cheful din Bistrița a primit prima stea Michelin. Distincție la care visează toți bucătarii din lume și pe care o obțin doar cei mai experimentați. Pandemia l-a făcut puțin să regândească lucrurile și atunci și-a dat seama ce înseamnă pentru România faptul că a obținut o stea Michelin. A hotărât să investească în țara natală și pregătește un restaurant la Cluj. Acesta se va deschide la începutul lunii iunie.

„Când vin în țară primul lucru pe care îl fac e să îmi comand o porție de mici cu cartofi prăjiți și mujdei“

 

„M-au abordat foarte mulți oameni pentru interviuri. Nu mi-am dat seama până atunci ce a însemnat pentru România. Am zis că aș vrea să dau ceva înapoi României în zona de hospitalitate. Atunci am decis să mă asociez cu cineva și să deschidem un restaurant. Vreau să pun România pe hartă”, susține Bogdan Dănilă.

Anul acesta, Paștele l-a petrecut în România, alături de părinți. A fost în ziua de Paște la Bistrița, unde a mâncat carne de miel. Mâncarea sa preferată din România sunt însă micii. Îi preferă pe cei din carne de vânat. „Când vin în țară primul lucru pe care îl fac e să îmi comand o porție de mici cu cartofi prăjiți și mujdei. E mâncarea mea preferată”, a mărturisit bistrițeanul în emsiunea de la Pro Tv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel