Biden speră la o încetare a focului dintre Israel și Gaza până săptămâna viitoare

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Biden speră la o încetare a focului dintre Israel și Gaza până săptămâna viitoare. Comentariile sale vin în contextul în care s-a raportat un oarecare progres în negocierile indirecte între oficialii israelieni și cei ai Hamas.

Acestea ar implica livrări de ajutoare în Gaza și eliberarea mai multor ostatici luați în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Israelul nu a făcut niciun comentariu, iar oficialii Hamas au indicat că cele două părți nu sunt atât de aproape de un acord de încetare a focului precum a sugerat Biden.

Israelul a lansat o campanie aeriană și terestră pe scară largă în Gaza după ce atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului. Atacatorii au luat, de asemenea, 253 de persoane ostatice, dintre care o parte au fost eliberate între timp.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, afirmă că cel puțin 29.878 de persoane au fost ucise în teritoriu de atunci - inclusiv 96 de decese în ultimele 24 de ore - pe lângă cele 70.215 care au fost rănite.

 

Oficiali din Egipt, Israel, Qatar și SUA negociază pentru a se ajunge la o pauză

 

Potrivit agenției de presă Reuters, care citează o sursă anonimă apropiată discuțiilor, Hamas încă studiază un proiect de cadru, elaborat de Franța, care ar include o pauză de 40 de zile în toate operațiunile militare și schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene cu ostatici israelieni, într-un raport de 10 la 1.

"Suntem aproape", a declarat luni președintele Biden reporterilor. "Nu am terminat încă. Speranța mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului".

În cadrul emisiunii "Late Night With Seth Meyers" de pe NBC, difuzată ulterior, președintele a declarat că Israelul ar fi dispus să întrerupă atacul în timpul Ramadanului dacă se ajunge la un acord. Luna sfântă islamică începe în jurul datei de 10 martie.

"Se apropie Ramadanul și a existat un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activități și în timpul Ramadanului, pentru a ne da timp să scoatem toți ostaticii", a spus Biden.

Cu toate acestea, un oficial Hamas a declarat pentru BBC: "Prioritatea pentru noi, cei din Hamas, nu este schimbul de deținuți, ci încetarea războiului. Nu este logic, după toate aceste pierderi de vieți și proprietăți, să acceptăm orice ofertă care nu duce la o încetare completă a focului, la întoarcerea celor strămutați și la reconstrucția Gaza."

"Sunt prea mulți oameni nevinovați care sunt uciși", a declarat dl Biden în emisiunea Late Night With Seth Meyers. "Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah. Ei trebuie să o facă. Și mi-au luat angajamentul că vor avea grijă să existe capacitatea de a evacua porțiuni semnificative din Rafah înainte de a merge să elimine restul Hamas".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel