Belgia. Se redeschid şcolile pe 1 septembrie, deşi numărul noilor cazuri de COVID-19 creşte

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
elevi_in_banci
elevi_in_banci

Guvernul a confirmat joi redeschiderea şcolilor la 1 septembrie, în pofida recentei creşteri a noilor cazuri de COVID-19, dar toţi elevii din Belgia, cu vârste de peste 12 ani, vor trebui să poarte mască, relatează agenţiile AFP şi EFE.

 

''Este un risc pe care suntem dispuşi să ni-l asumăm, întrucât educaţia este esenţială'', a explicat la o conferinţă de presă şefa guvernului belgian, Sophie Wilmes. ''Este esenţial ca elevii să-şi poată relua viaţa şcolară normal sau cât mai normal posibil'', a adăugat ea.

Stabilită pentru 1 septembrie, la fel ca în Franţa, deschiderea anului şcolar se va face cu respectarea unor reguli menite să prevină răspândirea noului coronavirus. Copiii cu vârste mai mari de 12 ani şi profesorii vor trebui să poate mască dacă nu se poate respecta distanţa de 1,5 metri, pentru profesori masca fiind de asemenea obligatorie atunci când vorbesc cu voce tare. Se va acorda mai multă atenţie aerisirii sălilor de clasă şi de asemenea curăţeniei acestora.

Planul guvernului belgian se axează deocamdată pe învăţământul secundar, pentru cei mai mici urmând să fie elaborate ulterior indicaţii. S-a renunţat între timp la ideea ca o zi pe săptămână să fie dedicată cursurilor la distanţă, astfel că elevii vor veni la şcoală cinci zile pe săptămână.

 

15.000 de noi îmbolnăviri, în ultima lună

 

În Belgia, ţară cu 11.5 milioane de locuitori, pandemia COVID-19 a provocat circa 10.000 de morţi, înregistrând astfel una dintre cele mai ridicate rate de deces în lume. Numărul noilor cazuri de COVID-19 a început din nou să crească începând din luna iulie. În ultima lună s-au înregistrat cumulat aproximativ 15.000 de noi îmbolnăviri, cu o medie zilnică de 535 de noi cazuri în perioada 10-16 august.

Cu toate acestea, guvernul belgian a anunţat joi relaxarea unor restricţii, printre care şi cea care obliga cetăţenii să meargă singuri la cumpărături, fiind însă menţinute restricţiile privind întâlnirile cu membri din afara familiei care limitează la cinci numărul total al persoanelor cu care sunt permise ''contactele sociale apropiate'' în afara propriului cămin.

De asemenea, numărul persoanelor care pot participa la evenimente în spaţii închise sau deschise a fost dublat, de la 100 la 200 şi, respectiv, de la 200 la 400. Cuplurile necăsătorite în care un membru trăieşte în afara Belgiei într-o ţară pentru care se menţin restricţii de călătorie se vor putea întâlni în Belgia cu condiţia respectării măsurilor sanitare şi a unei dovezi care să arate că au ''o relaţie de durată''.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel