Belgia are guvern după aproape un an și jumătate de la alegeri

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Liberalul flamand Alexander De Croo a fost ales miercuri să conducă noul guvern de coaliţie din Belgia, a anunţat rivalul său, socialistul francofon Paul Magnette, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite AFP.

Anunţul privind noul premier vine după ce şapte partide politice din Belgia au reuşit să ajungă la un acord de principiu asupra formării unui guvern de coaliţie, la 16 luni după alegerile parlamentare. Din noua coaliţie - poreclită "Vivaldi", după compozitorul celebrelor "Patru anotimpuri" - vor face parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi. Cele şapte partide au obţinut împreună 53,4% din voturi la alegerile legislative din mai 2019.

Alexander De Croo, care a fost ministru de finanţe în echipa guvernamentală în exerciţiu, era considerat favorit pentru postul de premier.

Prezenţa unui flamand la şefia guvernului belgian, o premieră din 2011, compensează faptul că noul guvern va fi minoritar în grupul deputaţilor neerlandofoni.

De Croo (44 de ani) îi succede în fruntea guvernului liberalei francofone Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia şi care deţinea această funcţie din octombrie 2019.

Noul premier urma să depună joi dimineaţa jurământul în faţa regelui Philippe, pentru a-şi prelua oficial funcţia, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel