Băncile din Germania înăspresc condiţiile de acordare a creditelor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Germania, băncile au început să acorde tot mai greu credite celor care vor să îşi cumpere case, în condiţiile în care valoarea dobânzilor a crescut de trei ori de la începutul anului. 

Fenomenul este, în primul rând, urmare a inflaţiei ridicate din această ţară.

Bundesbank, Banca Federală, atrage atenţia că băncile din Germania şi-au înăsprit condiţiile de creditare la împrumuturile private pentru locuinţe, în al doilea trimestru, mai mult ca niciodată, de la introducerea analizei privind finanţările efectuate de banca centrală.

Băncile explică fenomenul prin înrăutăţirea perspectivelor pe piaţa imobiliară rezidenţială şi scăderea bonităţii clienţilor. Ele aplică acum standarde mai severe în cazul cererilor de împrumut pentru construcţia sau achiziţionarea de case, ba chiar tind să respingă solicitările de finanţare.

"Din cauza creşterii puternice a inflaţiei, determinată mai ales de preţurile la energie, evaluăm mai strict solvabilitatea clienţilor, respectiv costurile de trai ale acestora", transmite o mare bancă germană, citată de Handelsblatt.

Banca recomandă clienţilor să utilizeze capitaluri proprii suficiente şi, în măsura în care este posibil, să facă rambursări mai mari. Şi creşterea ratelor dobânzilor pune presiune pe bugetele private.

La începutul anului, clienţii încă mai puteau obţine un împrumut de 300 de mii de euro, pe 10 ani, de la majoritatea instituţiilor financiare mari din Germania, la condiţii cuprinse între 0,75% şi 1% dobândă pe an.

La începutul lunii august, o astfel de finanţare era disponibilă la o dobândă de circa 3%, ransmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel