Bûche de Noël sau Buturuga de Crăciun: O rețetă delicioasă pe care să o savurezi la masa de sărbători

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
sursa Pixabay
sursa Pixabay

Tortul Bûche de Noël este o prăjitură care provine din Franța, fiind o rețetă specială de Crăciun. 

Aceasta datează din secolul al XIX-lea. Tortul reprezintă buturuga pe care familiile o ardeau începând cu Ajunul Crăciunului. Arderea bușteanului simboliza noul an care urma să vină și aducea noroc familiei. Deși nimeni nu știe exact cum anume s-a transformat bușteanul într-un tort, toată lumea poate fi de acord că este o tradiție delicioasă. 

Secretul acestei rețete constă în faptul că nu trebuie să vă grăbiți. Un sfat este să vă asigurați că nu coaceți prea mult tortul. O prăjitură prea coaptă va fi uscată și se va crăpa în timp ce se rulează. De asemenea, încearcă să rulezi tortul cât timp este încă cald. Lăsați-l să se răcească doar câteva minute și apoi răsturnați-l pe prosopul de bucătărie, c[ci prăjiturile calde sunt mai flexibile.

 

Ingrediente


Pentru aluat
Spray de gătit
6 ouă mari, separate
făină 
pudră de cacao neîndulcită
zahăr

Zahăr pudră, pentru presărat

PENTRU UMPLUTURĂ
smântână groasă
zahăr pudră
2 lingurițe de gelatină (opțional)
1 linguriță de extract de vanilie pură
Un vârf de cuțit de sare 


PENTRU GLAZURĂ ȘI DECORARE
400 gr unt 
zahăr pudră
5 linguri de pudră de cacao
1 linguriță de extract de vanilie pură
3 linguri de smântână groasă
 

Mod de preparare


Preîncălziți cuptorul la 180°C. Tapetați o tavă pentru rulouri cu hârtie pergament și ungeți-o cu spray de gătit. Într-un castron mediu, amestecați făina, pudra de cacao și sarea. 


Într-un castron mare, bateți gălbenușurile de ou până se îngroașă. Adăugați încet jumătate de cană de zahăr și bateți până când devine palid, apoi încorporați amestecul de făină. 


Într-un alt castron mare bateți albușurile. Adăugați restul de cană de zahăr, puțin câte puțin și continuați să bateți până când se formează vârfuri tari. Încorporați ușor albușurile de ou în aluat în două reprize.


Se toarnă aluatul în tava pregătită și se întinde într-un strat uniform. Coaceți până când partea de sus se ridică atunci când este presată ușor.


Se pudrează un prosop de bucătărie curat cu zahăr pudră și se răstoarnă tortul cald pe prosop. Începând de la capătul scurt, folosiți prosopul pentru a înfășura bine prăjitura într-un buștean. Se lasă să se răcească complet. 


Pregătiți umplutura: dacă folosiți gelatină, puneți 2 linguri de apă rece într-un castron puțin adânc, rezistent la cuptorul cu microunde și presărați gelatina într-un strat uniform deasupra. Se lasă timp de 5-10 minute, apoi se pune la cuptorul cu microunde timp de 10 secunde până când gelatina este lichidă.


Într-un castron mare, bateți împreună smântâna groasă, zahărul pudră, extractul de vanilie pură și un vârf de cuțit de sare, până când se formează vârfuri medii. Se dă la frigider până când este gata de utilizare. 


Când prăjitura este rece, desfaceți-o și întindeți umplutura uniform peste prăjitură. Se rulează tortul înapoi într-un buștean, folosind prosopul pentru a ajuta la crearea unui rulou strâns. Așezați pe o foaie de copt și dați la frigider până când se răcește bine, aproximativ 1 oră. 


Se face glazura: Într-un castron mare bateți untul până la omogenizare. Adăugați zahărul pudră și pudra de cacao și bateți până când nu rămân cocoloașe, apoi bateți cu vanilie, smântână și sare. 


Când sunteți gata de servire, tăiați capetele și glazurați tortul cu cremă de unt de ciocolată. Se pudrează ușor cu zahăr pudră și se servește.

Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel