Austria vrea să introducă un „paşaport verde” în format digital. Anunțul, făcut de ministrul turismului

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Un „paşaport verde” în format digital privind coronavirusul va fi introdus din data de 4 iunie de Austria. Anunțul a fost făcut de ministrul austriac al turismului Elisabeth Kostinger care a precizat că „paşaportul” va fi operat printr-un cod QR care apoi va fi disponibil pe telefoanele mobile.

Din 19 mai, diverse certificate de vaccinare, teste şi formulare privind vindecarea vor fi deja valabile în Austria ca permise de intrare pentru domeniile gastronomie, cultură, sport şi HORECA, care urmează să se redeschidă la data menţionată. De la jumătatea lunii mai, germanilor care călătoresc în Austria nu li se va mai aplica carantina obligatorie; un test negativ la COVID-19 va fi suficient pentru a intra în ţara vecină Austria, scrie Agerpres.

La nivelul UE, un ”paşaport verde” – numele oficial va fi „certificat UE COVID-19” – ar urma să fie introdus la finalul lunii iunie. Parlamentul European doreşte ca acest document să fie valabil cel mult 12 luni. Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că a obţinut recent un rezultat negativ al testului ori că a trecut printr-o infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, certificatele europene COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie şi nici nu vor deveni o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie, afirmă eurodeputaţii.

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda şi falsificarea, precum va fi verificată şi autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinaţie şi nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităţilor care vor prelucra şi primi date va fi publică, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita drepturile în materie de protecţie a datelor în temeiul Regulamentului General privind Protecţia Datelor (GDPR).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel