EXCLUSIV  Austria taie alocațiile românilor. Răsturnare de situație. Ce spune Comisia Europeană, după predarea semnăturilor românilor

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Fondatorii organizatiei AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Austria și Germania au predat astăzi Comisiei Europene petiția și semnaturile strânse pentru stoparea proiectului cancelarului Sebastian Kurz care vrea să taie alocațiile copiilor români. Reprezentanții Comisiei Europene spun că șansele ca o astfel de propunere să treacă, sunt minime. 

Fondatorii organizației AEBS, Sanda și Erich Mocanu au predat Comisiei Europene petiția #NOindexierung

Pe 4.Mai a.c. cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că începând cu 01.01.2019 părinții care muncesc în Austria dar ai căror copii sunt în altă țara europeană, nu vor mai primi alocație ca până acum, ci va fi indexată la nivelul țării de origine.

Pentru copiii din România asta inseamnă o reducere cu 100 euro. 

"Noi, cei din AEBS nu am fost de acord cu acest proiect de lege și am inițiat petiția #NOindexierung. Din păcate, în ultimile 4 luni petiția noastră a fost susținută doar de aproximativ 3500 de persoane, mult prea puțin în comparație cu cei 30.000 de îngrijitori de bătrâni din Austria și cei 4 milioane de Români din străinătate.

Cu toate că acest număr de susținători este tragic de mic și dovedește clar că pe noi, românii, nu ne interesează de viața altuia, nici măcar de dreptul fundamental al copiilor. Cu toate acestea, noi, din AEBS, am mers mai departe așa cum ne-am propus de la bun început, să luptăm pentru dreptul copiilor.

Astăzi, 5 Septembrie 2018 am avut o întâlnire cu domnul Piet Van Nuffel consilierul-șef al doamnei Marianne Thyssen, Comisar European în domeniul ocupării forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.

Domnul van Nuffel ne-a spus că până la ora actuală Parlamentul Austriac nu a aprobat acest proiect de lege ce dorește indexarea alocațiilor copiilor din afara Austriei, iar parlamentarii europeni sunt de părere că nu va fi în cele din urmă aprobat.

Chiar dacă până la urmă Sebastian Kurz ar reuși să convingă majoritatea din Parlamentul European să susțină proiectul, Comisia Europeană nu va sta deoparte, iar specialiștii vor studia legea și vor vedea dacă există încălcări ale actualelor legi europene ori dacă sunt prezente alte discriminări. 

Domnul Piet Van Nuffel a mai precizat că până la ora actuală în Parlamentul European mai bine de jumătate dintre parlamentari sunt împotriva proiectului de lege de indexare a alocațiilor și că așa cum s-a mai spus de multe ori în presă, Comisia Europeană nu va accepta o schimbare legislativă în acest sens.

Comisiei Europene i-au fost fost aduse la cunoștință de asemenea, că țări precum Germania, Olanda sau Danemarca doresc să indexeze alocațiile copiilor care au părinți din alte tări și așteaptă cu nerăbdare să treacă legea în Austria. Totodată, domnul Piet Van Nuffel a mai precizat că nu trebuie să existe nici un fel de teamă, pentru că și în ipoteza în care europarlamentarii germanii, olandezi și danezi se unesc, tot nu vor reuși să atingă pragul de susținere pentru lege și asta pentru că restul țărilor reprezentate în Parlamentul European îi depăsesc numeric și au majoritate de voturi," au precizat pentru Stidiaspora.ro, reprezentanții AEBS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel