Liderul AUR, George Simion, a anunțat luni că partidul său va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan. Tot astăzi, Executivul își va asuma răspunderea în Parlament pentru primul pachet de măsuri fiscale, care prevede, printre altele, creșterea TVA.
Anunțul privind moțiunea a fost făcut de George Simion printr-o postare pe Facebook, în care a precizat că AUR va iniția demersul împotriva Cabinetului Bolojan în aceeași zi cu asumarea răspunderii pe măsurile fiscale.
La ora 14:00, cu o oră înainte de ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, în care Guvernul își va angaja răspunderea, AUR va susține o conferință de presă.
În aceeași zi, în Parlamentul European va fi votată și moțiunea de cenzură inițiată de eurodeputatul Gheorghe Piperea împotriva Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Pentru ca moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan să fie adoptată și pachetul fiscal să fie respins, este nevoie de cel puțin 233 de voturi, adică 50% plus unu din numărul total de parlamentari, care este 465.
"În faţa acestei trădări, AUR îşi va face datoria de partid de opoziţie şi va face toate demersurile posibile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de domnul Ilie Bolojan. Moţiunea pleacă de la nişte lucruri foarte simple. Nu putem lua nici măcar un leu, nici cinci lei, nici zece lei de la pensionarii cu pensii de 3.000 de lei, care sunt de fapt nişte pensii de supravieţuire, fără să ne atingem de pensiile speciale. Nu putem lua nici măcar un leu de la mamele care îşi cresc copiii, fără să ne atingem de veniturile uriaşe, salarii de zeci de mii de euro de la directori, directoraşi din diverse instituţii, care n-au nicio calitate în afară de aceea de membri de partid. Nu putem taxa suplimentar nici măcar cu 1% mediul de afaceri, fără să ne atingem de sutele şi sutele de instituţii inutile, pline de angajaţi pe pile politice, atât din administraţia centrală, cât şi locală", a declarat Enache, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Cum arată calculele politice
Calculele politice arată însă că șansele de succes ale moțiunii sunt minime, având în vedere că cele patru partide aflate la guvernare dețin o majoritate solidă: PSD are 131 de parlamentari (93 deputați și 38 senatori), PNL are 72 (50 deputați și 22 senatori), USR deține 59 de mandate (40 deputați și 19 senatori), iar UDMR are 32 de parlamentari (22 deputați și 10 senatori). La aceștia se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, care susțin de regulă Executivul, ceea ce duce la un total de 311 parlamentari pro-guvernamentali.
De cealaltă parte, opoziția formată din AUR, S.O.S România și POT cumulează doar 134 de voturi: AUR are 89 de parlamentari (61 deputați și 28 senatori), S.O.S România dispune de 26 de mandate (17 deputați și 9 senatori), iar POT are 19 parlamentari (14 deputați și 5 senatori). Situația rămâne însă incertă, în condițiile în care trei senatori ai S.O.S România — Nadia Cosmina Cerva, Silviu Dorin Petrea și Clement Sava — au fost excluși din partid, dar procedura formală de dezafiliere nu a fost finalizată până la încheierea sesiunii ordinare, pe 30 iunie. În prezent, nu există informații clare privind poziția acestora la votul asupra moțiunii de cenzură.
Asumarea răspunderii Guvernului reprezintă o procedură constituțională prin care Executivul poate adopta rapid un proiect de lege, fără ca acesta să fie dezbătut sau votat în Parlament. În termen de trei zile de la asumare, opoziția poate depune o moțiune de cenzură. Dacă aceasta este adoptată, Guvernul cade, iar proiectul legislativ este respins. În cazul în care moțiunea nu trece, legea este considerată adoptată, însă poate fi contestată la Curtea Constituțională sau retrimisă spre reexaminare de către președintele României.
Constituția prevede că în cadrul unei sesiuni parlamentare poate fi depusă o singură moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea. Opoziția a mai depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu în sesiunea încheiată pe 1 iulie, însă în acest caz, demersul AUR este permis de procedura specială legată de asumarea răspunderii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News