Atenție la o nouă escrocherie pe WhatsApp: Ce trebuie să știi despre marea înșelătorie online

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Atenție la o nouă escrocherie pe WhatsApp: Ce trebuie să știi despre marea înșelătorie online
Atenție la o nouă escrocherie pe WhatsApp: Ce trebuie să știi despre marea înșelătorie online

În era digitală, tehnologia a devenit o parte esențială a vieții noastre, iar odată cu asta, crește și riscul de a deveni victima escrocilor online. Una dintre cele mai recente escrocherii care a atras atenția utilizatorilor de WhatsApp a fost adusă în discuție de către Aurelian Săndulescu, care a avertizat pe platforma TikTok cu privire la o schemă de înșelăciune în plină desfășurare.

Potrivit avertizării sale, escrocii încep prin a trimite un simplu salut, aparent nevinovat, prin WhatsApp, de obicei, de la un număr necunoscut, provenind dintr-o țară africană. Acești escroci cibernetici urmăresc un plan bine pus la punct, înșelând oamenii să creadă că pot câștiga bani ușor prin activități aparent simple.

Escrocheria începe prin propunerea unui "business" în care persoana este rugată să dea like-uri unor videoclipuri de pe YouTube. După ce aceasta acceptă și dă like-urile solicitate, escrocii solicită detalii personale, cum ar fi numărul de cont bancar și numele, sub pretextul că vor recompensa utilizatorul pentru implicare.

 

Te plătesc la început apoi te prind în plasă

 

Suna transferată este o sumă mică de bani, în general, între 20 și 30 de lei, pentru a câștiga încrederea victimei. 

„Și ei chiar te recompensează pentru că au ajuns la un alt nivel și escrocheriile astea. Îți transferă banii respectivi și culmea dacă vă vine să credeți e că abia apoi urmează jocul adevărat. În sensul că mulți CAD în capcana aceasta considerând că „bă uite mă o firmă serioasă care ne-a plătit ca să dăm niște like-uri”, spune Aurelian Săndulescu.

Adevărata înșelătorie începe mai târziu, când aceștia îi propun utilizatorului să intre într-un grup VIP, promițând câștiguri substanțiale în schimbul unei taxe de intrare.

„Pentru a intra în grupul respectiv care îți aduce niște câștiguri substanțiale trebuie să plătești o taxă care înseamnă intrarea și cu promisiunea că dacă investești niște bani vei câștiga un procent, în funcție de cât ai băgat tu acolo la la ei. Și după ce faci plățile respective considerând că „uite-mă cum ei m-au plătit mă și au fost oameni”, mai mult decât atât îți și arată niște dovezi a unor plăți făcute până atunci astfel încât să te convingă. Și probabil mulți cad în capcana asta. Dar odată ce le-ai plătit banii, ce se întâmplă? Îți blochează numărul și mai ia legătura cu ei dacă poți.”, avertizează acesta.

Acest tip de escrocherie, care se dezvoltă treptat de la o etapă la alta, subliniază complexitatea și evoluția constantă a schemelor de înșelăciune online. Vigilența și scepticismul sunt cheia pentru a evita căderea în plasa escrocilor online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel