Atac "terorist" în Norvegia. Atacatorul se convertise la islam și se radicalizase. Cinci persoane au fost ucise

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Suspectul înarmat cu un arc şi săgeţi care a ucis cinci persoane şi a rănit alte două, miercuri, la Kongsberg, în sud-estul Norvegiei, se convertise la islam, iar poliția îl avea în vizor de mai mult timp, bănuindu-l de faptul că se radicalizase, a declarat joi șeful poliției din Norvegia, Ole Bredrup Sæverud. 

Poliția norvegiană a transmis că nu exclude ca atacul să fie unul care ar putea fi catalogat drept „terorismul”, notează CNN.  Un cetățean danez în vârstă de 37 de ani, care locuia în Norvegia, a fost arestat și acuzat de atacul din orașul Kongsberg, însă poliția norvegiană nu a dezvăluit ce acuzații i se impută.  

„Poliția a intrat anterior în contact cu atacatorul, inclusiv ca urmare a preocupărilor legate de radicalizare”, a declarat Sæverud în cadrul unei conferințe de presă. Suspectul nu a apărut însă anul acesta pe radarul poliției, a indicat Sæverud, declarând că poliția „nu a primit nici un raport în 2021 cu privire la radicalizare”.

 

Patru femei și un bărbat au fost uciși în atacul de miercuri

 

„Avem câteva informații despre cele cinci persoane care au murit. Este vorba de patru femei și un bărbat, însă nimeni nu a fost încă identificat formal. Va dura ceva timp. Putem spune la acest moment doar că toate victimele aveau o vârstă cuprinsă între 50 și 70 de ani", a mai declarat șeful poliției norvegiene.

 

Citeste si: Bilanț negru al atacului cu arcul din Norvegia: 5 morți și doi răniți. Posibilă pistă teroristă

 

Totodată, polițiștii au indicat că au trecut doar 35 de minute de la prima sesizare către poliție referitoare la un bărbat care atacă lumea folosind un arc cu săgeți și momentul în care atacatorul a fost arestat. 

Primul apel care a alertat poliția despre incident a intrat în centrul de operațiuni și a fost înregistrat la ora 18:12, a precizat Sæverud. Imediat, o patrulă a fost trimisă către locul respectiv, urmată de încă trei. 

 

Vezi și. Norvegia. Mai multe persoane au fost ucise și rănite, într-un atac. Un bărbat înarmat a fost reținut

 

Suspectul a fost arestat la ora 18:47, timp în care au fost desfășurate 22 de patrule de poliție și au fost puse la dispoziție mai multe resurse. La momentul arestării au fost trase focuri de avertisment, a afirmat Sæverud, care a mai subliniat că atacatorul a acționat de unul singur.  Atacul asupra civililor a avut cu o zi înainte de instalarea noului guvern de la Oslo.

 Atacul asupra mai multor civili a avut loc în ajunul preluării mandatului unui nou guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, care au trimis în opoziție Partidul Conservator, formațiunea politică care a guvernat în ultimii ani Norvegia. Liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, va prelua joi funcția de prim-ministru. Într-o postare pe Facebook, Store a descris atacul ca pe un „act crud și brutal”.

[citeste si]

  

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel