ATENTAT la Strasbourg. Eurodeputați români, BLOCAȚI în sediul Parlamentului European. UPDATE

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Sediul Parlamentului European este blocat marți seara, după atacul armat din centrul orașului Strasbourg. Bilanț tragic: 4 morți și 11 răniți. Live UPDATE 

UPDATE ORA 00.15 Presa franceză anunță un bilanț tragic: 4 morți și 11 răniți.

UPDATE ORA 00.00 Europarlamentarul Siegfried Mureșan: "Situația din centrul orașului este stabilă, însă Parlamentul European rămâne blocat. Lucrările din Parlament se desfășoară în mod norma. Atacatorul nu a fost prins

UPDATE ORA 23.46 Schimb de focuri în cartierul unde s-a ascuns atacatorul

Un "schimb de focuri s-a produs în cartierul în care s-ar fi ascuns atacatorul" care a făcut doi morţi şi 11 răniţi, marţi seară, în apropierea Târgului de Crăciun de la Strasbourg, a făcut cunoscut o sursă din cadrul poliţiei, citată de AFP.

Atacatorul a fost rănit de o patrulă de soldaţi angajaţi în Operaţiunea Santinela înainte de a reuşi să fugă, a precizat sursa.

UPDATE ORA 23.41 Suspectul este cunoscut de poliţia franceză

Suspectul în cazul atacului cu armă de foc de la târgul de Crăciun din Strasbourg este cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist (fişă S, infracţiuni de drept comun), a declarat marţi seară ministrul de interne francez Christophe Castaner, citat de dpa. Oficialul francez a adăugat că mai multe persoane dintre cele 11 rănite în incident sunt în stare critică. 

Potrivit postului francez BFMTV, suspectul este un bărbat în vârstă de 29 de ani. El este înarmat şi a reuşit să fugă de la locul atacului. Niciun complice nu a fost identificat până în prezent.

UPDATE ORA 23.30 Daniel Buda, europarlamentar: “În acest moment sunt la mine în birou. Slavă domnului că nu sunt în altă parte. Așteptăm să se deblocheze sediul Parlamentului European și să plecăm”.

UPDATE ORA 23.14 Atacul armat, motivat de terorism

Poliţia din Franţa declară că suspectează că atacul armat din apropierea unui târg de Crăciun în Strasbourg, soldat cu cel puţin doi morţi şi zece răniţi, a fost motivat de terorism, transmite dpa.

UPDATE ORA 23.08 Europarlamentarul român Renate Weber: "E plin de Poliție! Lumea s-a baricadat."

„În acest moment, nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat. Eu eram exact în centru, așa s-a întâmplat. Ni s-a spus că este un incident, să stăm pe loc. Dar, la câteva minute, am putut să trec liniștită, am și hotelul în apropiere. Tot centrul este, însă, blocat! Apare pe diferite site-uri un filmuleț în care se văd persoane rănite cu armă de foc. (...) Parlamentul a fost închis imediat. E bine să fie lumea prudentă și să nu pună imediat o etichetă la ceea ce s-a întâmplat. Oricum, securitatea este foarte mare aici, în centru, este plin de Poliție, este închis tot centrul pentru traficul de mașini. Oricum, măsurile de securitate sunt foarte mari. Nu pot să înțeleg cum cineva ar fi trecut - că mie așa mi s-a spus - cu o pușcă. Da, cu o pușcă. Nu știu cum a putut să treacă de cordoanele de securitate", a spus Renate Weber, europarlamentar, marți seară, la TVR 1, în cadrul emisiunii „România9", moderată de Ionuț Cristache.

UPDATE ORA 23.05 Macron l-a trimis de urgență la fața locului pe ministrul de Interne, Christophe Castaner.

"Preşedintele Republicii a fost informat în timp real despre evenimentele de la Strasbourg. Recepţia de la Palatul Élysée s-a încheiat, iar preşedintele l-a trimis la Strasbourg pe ministrul de Interne, Christophe Castaner", a comunicat Preşedinţia Franţei.

UPDATE ORA 23.00 Bilanț: 2 morți și 11 răniți în stare gravă.

Poliţia franceză a transmis că autorul atacului armat a fost identificat, dar este în continuare în libertate. 

UPDATE ORA 22.58 Eurodeputatul Maria Grapini se află în mașina Parlamentului European care se deplasează spre hotel.

"Parlamentul e închis. Cei care au rămas acolo probabil vor dormi acolo. Eu sunt chiar în mașina Parlamentului și mă îndrept spre hotel. Sper să pot să ajung", a relatat pentru MEDIAFAX Grapini.

UPDATE ORA 22.48 Bilanțul răniților a fost actualizat, în prezent ridicându-se la 10.

Mai mulți europarlamentari români sunt blocați în clădirea Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat de marți seara. Printre aceștia se numără Cristian Preda, Ioan Mircea Pașcu și Victor Boștinaru.

"Am fost informați acum circa o oră că sunt împușcături în centrul Strasbourgului. Nu am avut mai multe detalii. Eu trebuia să mă întâlnesc cu Maia Sandu și Andrei Năstase, cei doi lideri din Republica Moldova. Am încercat să plec de la Parlament pentru a mă vedea cu ei în centru și m-au sunat și mi-au spus că sunt în centru, că au văzut pe cineva împușcat. Acum sunt adăpostiți într-o clădire, sunt OK amândoi. Noi la Parlament suntem cu toții blocați cu consemnul poliției să nu părăsim incinta. Nimeni nu poate să iasă sau să intre, pentru că poliția trebuie să lămurească situația. Înțeleg că sunt victime, am auzit diverse relatări, dar nu am informații pe tema asta", a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul Cristian Preda. 

UPDATE ORA 22:39 Sediul parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, este blocat după un schimb de focuri la târg de Crăciun, potrivit unui europarlamentar, relatează dpa.

"Parlamentul European a activat un protocol de urgenţă. Suntem în prezent blocaţi pentru a proteja oamenii aici. Rămâneţi în siguranţă şi în interior", a scris Eva Kaili (Grecia) pe Twitter.

O persoană a murit şi şase au fost rănite marţi seara în urma unui schimb de focuri.

UPDATE ORA 22:31 Schimb de focuri la Strasbourg: un mort şi şase răniţi

O persoană a murit şi şase au fost rănite marţi seara în urma unui schimb de focuri în apropierea unui târg de Crăciun la Strabourg, în Franţa.

ORA 21:57 Franţa: 'Schimb de focuri în centrul Strasbourgului', primăria îndeamnă locuitorii să rămână acasă

Un schimb de focuri a avut loc marţi seară în centrul oraşului francez Strasbourg, unde este organizat Târgul de Crăciun, şi primăria a îndemnat locuitorii "să rămână acasă", transmite AFP.

"Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei", a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel